Több ezer fős környezetvédelmi tüntetés bénította meg Szerbia több pontján a közlekedést

2021. december 5. – 10:19

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton több ezren tüntettek Szerbia több pontján egy a kormány által is támogatott lítiumbánya megnyitása ellen, ami várhatóan jelentős környezetkárosítással járhat. A demonstrálók több főútvonalon is megbénították a közlekedést.

Az angol-ausztrál Rio Tinto vállalat Szerbia nyugati határán, Loznica térségében végez már jó tizenöt éve kutatásokat, és egyre közelebb van a bánya megnyitásához, ami Aleksandar Vučić kormányának támogatását is élvezi. Ahogy az a Telexen először bemutatott dokumentumfilmből is kiderül, a bányatulajdonosok semmibe veszik a helyi lakosok igényeit, és túl sok információt sem ad át nekik a várható hatásokról, miközben megpróbálja kiszorítani a településekről a lakosokat a földek felvásárlásával és egyéb trükkökkel.

A Rio Tinto lítiumbányája ellen tüntető több ezres tömeg blokkolta az egyik belgrádi autópályaszakaszt – Fotó: Oliver Bunic/AFP
A Rio Tinto lítiumbányája ellen tüntető több ezres tömeg blokkolta az egyik belgrádi autópályaszakaszt – Fotó: Oliver Bunic/AFP

Belgrádban a tüntetők a külvárosi felhajtókat és hidakat lepték el, miközben kormányellenes jelszavakat skandáltak. Kisebb demonstrációkat még más városokban is tartottak, Újvidéken kisebb összecsapás is volt tüntetők és ellentüntetők között. A környezetvédelmi kérdéseken túl, többen azért is támadják a szerb kormányt, mert úgy érzik, hogy az kiárusítja a nemzeti vagyon. Az egyik olvasat szerint a tüntetések kevésbé a zöldek érdekeit szolgálják, egyszerűen Vučićot próbálják meggyengíteni a 2022-es választások előtt.

A tüntetők mellett a világ jelenlegi legjobb teniszezője, Novak Djoković is kiállt. Egy a demonstrációról készült fotóhoz azt írta Facebookján, hogy „a tiszta levegő, víz és és élelmiszer kulcs az egészséghez, ezek nélkül nincs értelme egészségről beszélni.”

A lítium bányászat a közeljövőben kulcskérdéssé válhat, hiszen az elektromos autók akkumulátorának egyik fontos komponense ez a fém.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!