Az izraeli hadsereg egy dél-gázai út mellett leállította a hadműveleteket, „taktikai szünetet” tart

2024. június 16. – 13:06

Az izraeli hadsereg egy dél-gázai út mellett leállította a hadműveleteket, „taktikai szünetet” tart
Az izraeli támadások miatt Khan Júniszba menekült palesztinok megkapják a Világélelmezési Program (WFP) segélyeit, mivel Izrael részben megnyitotta a Kerem Shalom határátkelőt, és lehetővé tette az árukkal megrakott teherautók belépését Gázában 2024. június 5-én – Fotó: Hani Alshaer/Anadolu/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg bejelentette: minden nap „taktikai szünetet” tart egy dél-gázai út mentén, hogy több humanitárius segély juthasson el a civil lakossághoz, írja a BBC. Szombat óta a katonai műveleteket további értesítésig helyi idő szerint reggel 8 órától este 7-ig szüneteltetik.

Az intézkedés csak a Gáza déli részén fekvő, kulcsfontosságú Kerem Shalom átkelőtől észak felé vezető útra korlátozódik, amelyet Gáza megoszt Izraellel. Innen az autópálya észak felé, a Khan Júnisz városához közeli Európai Kórházhoz vezet. Az izraeli hadsereg megbeszéléseket folytat az ügyben az ENSZ-szel és nemzetközi szervezetekkel. Az IDF az X-en közzétett bejegyzésében ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy

a Gázai övezet déli részén nincs tűzszünet, és Rafahban folytatódnak a harcok.


Izrael folyamatos nyomás alatt áll nemzetközi szervezetek és most már saját szövetségesei, köztük az Egyesült Államok részéről is, hogy tegyen valamit az egyre súlyosbodó gázai humanitárius válság ellen. Gáza északi részéről először az izraeli hadsereg figyelmeztetésének megfelelően több mint 1-1,5 millió ember menekült el a délen fekvő Rafahba és közelébe. Az izraeli offenzíva azonban Rafahot is elérte.

Rafahból is több százezer ember menekült el azóta, hogy az izraeli csapatok több mint egy hónapja behatoltak oda, majd izraeli tankok vették át az ellenőrzést az Egyiptommal közös rafahi átkelő gázai oldala felett.

A hadsereg lezárta a rafahi átkelőt, amelyen korábban a segélyek nagy része Gázába érkezett. Emiatt alig, vagy egyáltalán nem oldható meg az így már 2,2 millió, éhínség, járványok és romok között tengődő lakosság elégséges ellátása.

Tavaly október 7-én a Hamász fegyveresei támadták meg Izraelt. A támadásban megközelítőleg 1200 embert mészároltak le, és több mint 250 túszt hurcoltak el. Válaszul az izraeli hadsereg a Hamász felszámolását tűzte ki célul. A Gázai oldalon mostanra a halálos áldozatok száma több mint 35 ezer. Izrael szerint a rafahi műveletre azért van szükség, hogy kiszorítsák a Hamászt „utolsó nagy erődítményéből”. Izrael úgy véli, hogy a Hamász több ezer harcosa rejtőzik a városban, valamint potenciálisan többtucatnyi túszt is ott tartanak fogva.

Szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója azt mondta: a gázai lakosság jelentős része „katasztrofális éhínséggel és éhínséghez hasonló körülményekkel” néz szembe. A Gázába érkező segélyszállító teherautók száma továbbra is jóval kevesebb, mint amennyire az ügynökségek szerint szükség lenne.

Az ENSZ humanitárius szervezete, az OCHA jelentése szerint májusban a Gázába humanitárius segélyt szállító teherautók napi átlagos száma – az üzemanyagot nem számítva – 97 volt. Áprilisban ez a szám 169, márciusban pedig 139 volt.
A háború október 7-i kitörése előtt naponta mintegy 500 segélyt szállító teherautó érkezett Gázába, amelyek üzemanyagot is szállítottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!