Izraeli tankok foglalták el a rafahi határátkelőt

2024. május 7. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg 401. páncélos dandárja kedd reggelre elfoglalta a rafahi határátkelő gázai oldalát – írta a Times of Israel.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint az izraeli egységek több mint százötven célpontot támadtak meg hétfő éjszaka, megöltek mintegy húsz terroristát, és találtak három alagútlejáratot. Az éjjeli hadművelet során a palesztin iszlamisták robbanószerrel teli autóval próbálták megtámadni az izraeli erőket, de a járművet megsemmisítették. Az izraeli hadsereg úgy véli, hogy a megtalált alagutak a Hamász földalatti védelmi útvonalának részei, és nem tartoznak az egyiptomi területre tartó járatokhoz – írta az MTI.

Váel Abu Omar, a rafahi határőrség szóvivője azt mondta, hogy izraeli erők érkeztek a Gázai övezet területén lévő rafahi átkelőhöz. Közölte, hogy a katonai tevékenység miatt leállították az átkelőnél az Egyiptomból érkező áru- és személyforgalmat.

Izrael hónapok óta kommunikál arról, hogy csapatokat küld majd Rafahba, az Egyiptommal határos déli városba, ahol jelenleg a több mint egymillió kitelepítettel együtt akár másfél millióan is élhetnek embertelen körülmények között. Izrael úgy véli, hogy a Hamász több ezer harcosa rejtőzik a városban, valamint potenciálisan többtucatnyi túszt is ott tartanak fogva. A nyugati vezetők aggodalmukat fejezték a művelet miatt.

A Rafah elleni offenzíva megindítását hónapok óta lebegteti az izraeli politikai és katonai vezetés, erről és a területen uralkodó viszonyokról itt olvashat részletesen.

A katari külügyminisztérium bejelentette, hogy kedden elindítja közvetítő delegációját Kairóba, a tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását célzó, Izrael és Hamász közötti megállapodás érdekében. „A Hamász válasza a javaslatra pozitívnak minősíthető” – közölték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!