Két magyar származású tagja is lehet az új holland kormánynak

2024. június 13. – 20:59

Két magyar származású tagja is lehet az új holland kormánynak
Szabó Zsolt (balra) 2017-ben átveszi a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Kocsis András hágai magyar nagykövettől Fotó: Magyarország Hollandiai Nagykövetsége

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem hét hónappal a 2023. novemberi választások után végre kezd kialakulni a holland jobboldali koalíciós kormány, mely 29 miniszterből fog állni. A tárcák közül kilencet a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) tölthet be, a választásokon győztes, de végül a kormányfői tisztségről lemaradó szélsőjobboldali erő olyan kulcspozíciókat kapott, mint a menedék- és migrációügyi, az egészségügyi vagy a gazdasági minisztérium.

A párt a magyar származású Szabó Zsolt digitalizációs szakértőt, cégvezetőt jelölte digitalizációért felelős államtitkárnak. A 62 éves politikus a jobboldali-liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) tagja, 2003 és 2006 között a párt képviselője is volt; társadalmi munkában a Hungarian Business Network tanácsadó testületének tagja. Államtitkárként olyan fontos területekért felel majd, mint a kormányzati rendszerek biztonsága, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kormánypolitika vagy a dezinformáció és álhírek elleni intézkedések. De hagyományosan ehhez az államtitkársághoz tartoznak a Hollandia karib-tengeri területeivel tartott kapcsolatok is.

De az erős magyar kapcsolatokkal rendelkező – Geert Wilders felesége is magyar – PPV egy másik, Magyarországhoz köthető politikust is kormányzati pozícióhoz segít. A gazdasági tárca várományosa ugyanis az anyai ágon magyar származású, Magyarország tiszteletbeli konzuljának kinevezett 46 éves Dirk Beljaarts, aki a holland vállalkozói- és iparkamara elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!