Kárpátalja felett is orosz rakéták repültek át a hétvégén, a szomszédos megyéket támadták

2024. június 2. – 09:55

Kárpátalja felett is orosz rakéták repültek át a hétvégén, a szomszédos megyéket támadták
Harkivot pénteken is érte rakétatámadás, legalább négy ember meghalt – Fotó: Harkivi katonai adminisztráció / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Száz rakétát és drónt indított Ukrajna ellen Oroszország szombatra virradóra. Két rakéta Kárpátalja felett is elhaladt, célpontjuk a szomszédos Lviv megyében lévő Sztrij város civil infrastruktúrája volt. Hat becsapódásról jött jelentés, a támadásnak a térségben négy sérültje volt. A rakétákat több irányból indították útnak az orosz erők. A Kárpátalján áthaladók vélhetően a Fekete-tenger felől érkeztek, eközben északkelet felől orosz Tu-95MC bombázók lőttek ugyanebben az irányban is rakétákat. A szárnyasrakéták összehangolt, több irányból érkező támadása az ukrán légvédelem összezavarását is szolgálta. Kárpátalja légterébe eddig kevés alkalommal lépett orosz rakéta az Oroszország által Ukrajna ellen 2022. február 24-én indított háborúban.

Az ukrán elnök többször felhívta a figyelmet, hogy az ország légvédelme hiányos, a szükségletek negyedével rendelkezik, ezért elengedhetetlenül fontos lenne a nyugati támogatás a légvédelem megerősítésére. Volodimir Zelenszkij nagy várakozásokkal tekint a két hét múlva esedékes svájci nemzetközi fórumra, ahol Ukrajna támogatását vitatják meg. Kulcskérdés, hogy Kína megjelenik-e a rendezvényen, amit Zelenszkij szorgalmaz, Peking azonban még nem küldött egyértelmű jelzést. Az ukrán elnök minderről a szingapúri biztonsági fórumon beszélt, amelyen Kína is képviseltette magát, igaz, az ukrán elnök nyilatkozatakor a kínai delegáció nem volt jelen – írta a Guardian.

Zelenszkij a szingapúri fórumon találkozott az amerikai védelmi miniszterrel, Lloyd Austinnal, akivel többek között az ukrán légvédelem megerősítéséről tárgyaltak.

Egyre égetőbb kérdés az is, felhasználhatja-e Ukrajna a nyugatról kapott fegyvereket oroszországi célpontok ellen sőt a korlátozás érvényes az Oroszország által megszállt ukrajnai területekre így a Krímre is. Erre a Harkiv elleni újabb orosz támadás után egyre nagyobb a hajlandóság arra, hogy Ukrajna szélesebb körben vethesse be a védelmére átadott fegyvereket – bár az Egyesült Államok ahhoz nem járul hozzá, hogy ilyen céllal Ukrajna felhasználja a nagy hatótávolságú ATAMCS rakétákat.

Szombaton az orosz erők nem csak Lvivet, de az ország több részét támadták. Célpont volt a dnyiprói vízerőmű is, drónok közelítették meg Zaporizzsját is. Támadás érte az utóbbi hónapok alatt egyre intenzívebb tüzérségi fenyegetés alatt álló Harkivot és magát a megyét is, ahová északról az orosz erők be is törtek, ellenőrzésük alá vonva több települést, így a határ menti Vovcsanszk egyharmadát. A térségben zajlik az evakuálás, legutóbbi helyszíni riportunkat erről itt olvashatja. Magát Harkiv városát is érték támadások a héten, két siklóbomba egy bevásárlóközpontba csapódott, 20 embert megölve. Erről bővebben helyszíni beszámolónkból tájékozódhat. Harkivot pénteken is érte rakétatámadás egy lakóházat ért találat, legalább négy ember meghalt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!