Helyszíni riport Harkivból: kiment cigarettázni, beugrott a mosdóba – ez mentette meg az életét

Legfontosabb

2024. május 29. – 17:25

Helyszíni riport Harkivból: kiment cigarettázni, beugrott a mosdóba – ez mentette meg az életét
Mécsesekkel, virágokkal emlékeznek a találatot kapott bevásárlóközpont áldozataira – Fotó: Molnár Réka / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A tizennyolcadik holttestet is kiemelték Harkivban annak a bevásárlóközpontnak a romjai alól, amelyet két orosz siklóbomba semmisített meg szombaton. Hosszú idő óta ez volt a legsúlyosabb támadás Ukrajna második legnagyobb városa ellen, amely rögtön a háború elején a frontvonalba került, és hónapokig ott is volt. Hiába szabadult fel a térség 2022 nyarán a háború legsikeresebb ukrán ellentámadása nyomán, most ismét közel kerültek az orosz erők a békeidőben 1,4 milliós városhoz, amelyet újra folyamatos tüzérségi támadás fenyeget. Helyszíni riport Harkivból.

18 halott, két ember nyomtalanul eltűnt

„Ez a rossz szokásom mentette meg az életemet” – bökött a cigarettája felé egy férfi a kiégett épület előtti parkolóban, nem messze egy nagy halom olvadt, kormos fémhalomtól. Őrként dolgozott az Epicentr építőipari-lakberendezési komplexum egyik boltjában, amelyből semmi sem maradt. A parkolóban rendőrök állnak, arrébb néhány katasztrófavédelmis falatozik a tűzoltóautók között. Kedd este hivatalosan is végeztek a mentési-kutatási munkálatokkal.

Igaz, két embert eltűntként tartanak nyilván, és egyelőre nem tettek le arról, hogy legalább DNS-minták után kutatva még azonosíthatják őket. Az egyik eltűnt épp az őr munkatársa volt a boltból. „Csillárokat pakolt, mert a főnökök úgy döntöttek, hogy a bolt készletének egy részét biztonságba helyezik. Én is segítettem, de aztán kimentem cigizni.”

Az őr félúton volt vissza a bolthoz, de még beugrott a mosdóba, amikor az első bomba elérte az épületet. „Minden ködbe, füstbe borult. Aztán eltelt még pár másodperc és jött a második robbanás” – volt egy harmadik bomba is, de az az épületet már nem találta el.

A város, amely egyszer már felszabadult

Harkiv alig 40 kilométerre fekszik az orosz határtól. A háború első napjaiban az orosz erők a környező falvakat megszállták, de a város határában megálltak – részben arra számítottak, hogy a hagyományosan inkább orosz nyelvű Harkiv harc nélkül megadja magát, sőt tárt karokkal várja az orosz hadsereget. Nem így lett, így a város folyamatosan kapta a sebeket, különösen Szaltyivka városrész, ahol a szombaton megsemmisült bevásárlóközpont romja is áll.

2022 nyarán azonban az ukrán erők nemcsak a város környékét, de lényegében az egész megyét felszabadították, több mint 130 kilométerre keletre tolva a frontot, északon pedig az országhatárig vonultak vissza az oroszok. Ezután volt egy hosszabb nyugalmi időszaka a városnak, ahová tízezrek tértek vissza.

Leégett romok, amiket a találatot kapott épületből takarítottak ki – Fotó: Molnár Réka / Telex
Leégett romok, amiket a találatot kapott épületből takarítottak ki – Fotó: Molnár Réka / Telex

Persze a sebek nem tűntek el, a Szaltyivka városrész panelházai közül sok most is lakhatatlan. Helyreállíthatatlan károkat szenvedtek, ahogyan néhány kilométerre az az iskola is, amelyet akkor lőttek rommá, amikor egy orosz egység a háború első napjaiban bevette magát oda, abban a reményben, hogy kitartanak addig, amíg a város megadja magát.

„Félek, hogy visszajönnek az orosz megszállók”

– mondta az iskola mögött iskolás társaival üldögélve egy 13 éves lány. Ő a családjával nem hagyta el a várost 2022-ben sem, szülei most sem tervezik, hogy elmennek. „Mi még az óvóhelyre is ritkán mentünk le, persze szerencsénk volt, a házunk áll, csak a falak repedtek meg egy kicsit, amikor a közelben csapódott be egy rakéta” – árnyalja a szerencse fogalmát a lány, aki szerint a helyzet most kicsit hasonló a 2022. tavaszihoz.

Visszatértek a drónok, rakéták, siklóbombák

Az orosz erők megint átlépték a határt, helyenként 15–25 kilométeres közelségben állnak, sokkal több lett a drónos támadás is a város térségében, és a légvédelemnek is nagyon intenzíven kell dolgoznia, márpedig az ukrán elnök szerint épp ebben újra súlyos hiányosságai vannak az országnak. Volodimir Zelenszkij korábban azt mondta, a szükségletek negyedével rendelkeznek, így a nyugati fegyverszállítmányoknak mielőbb meg kell érkezniük.

Nem egyértelmű, mi az orosz erők célja: egyes elemzések szerint a Harkiv körüli akció az ukrán védelmi vonalakat akarja elnyújtani, hogy ezzel a front távolabbi, keleti részén indulhasson meg az orosz támadás, mások szerint a cél az, aminek látszik, mégis el akarják foglalni Harkivot, amibe korábban már beletört Putyin bicskája. A Kreml nem jön zavarba az ellentmondástól, hogy a háborút részben az orosz anyanyelvűek védelmével indokolta, és most mégis azokat lövi, akiket állítólag a kijevi rezsimtől akar megmenteni.

Az orosz elnök nemrég azt nyilatkozta, „jelenleg nincs olyan tervük”, hogy bevennék Harkivot. „De ha mégis megtörténik, hát, én nem tudom, mit csinálok” – mondta a bolt nélkül maradt őr, aki a maga 57 évével éppúgy számíthat arra, hogy behívják a frontra, ahogyan 27 éves fia. A harcok végét nem látja, az orosz erők támadását embertelennek tartja, de szerinte a városnak jobban fel kellene készülnie. Kevesli az óvóhelyek számát, és sokallja a hangulatjavító látszatintézkedéseket, mint például a tavaszi virágültetéseket, kerítésfestéseket.

Igaz, Harkiv nagy része jó ideje nem szenved áramkimaradásoktól, működnek a boltok, kávézók, a vállalkozások, jár a metró, amelynek megállói korábban hónapokon át óvóhelyként szolgáltak, zavartalan az üzemanyag-ellátás, élénk a forgalom, legalábbis az este 11-től reggel ötig tartó kijárási tilalmon kívüli időszakban.

Az oroszok szerint katonai célpontot találtak el

„De most ugyanúgy érezzük magunkat, mint 2022-ben” – mondta egy nő, aki maga sem messze lakik a megsemmisült bevásárlóközponttól. Aznap is a közelben volt, amikor a bombák becsapódtak, épp jött ki a metróból, néhány száz méterről látta a füstbe borult épületet, amelyben a támadás pillanatában legalább kétszáz ember volt.

Hogy miért egy bevásárlóközpontot ért támadás, arra mindenki csak vállat von. Cél a megfélemlítés, mondják, nincs rá katonai magyarázat. Igaz, az orosz fél ezeket az akciókat jellemzően azzal magyarázza, hogy a polgárinak látszó épületekben valójában katonák, külföldi zsoldosok húzták meg magukat vagy jelentős haditechnikát, rakétarendszereket, páncélosokat rejtenek.

Tűzoltók és rendőrök a bevásárlóközpont lezárt parkolójában – Fotó: Molnár Réka / Telex
Tűzoltók és rendőrök a bevásárlóközpont lezárt parkolójában – Fotó: Molnár Réka / Telex

„Naponta jártam ott el én is, ezrek vásároltak ott, nem volt ott soha semmilyen páncélos vagy bármiféle katona” – mondta a nő, aki az utóbbi bő egy hónapban már ismét komolyan veszi a légiriadókat, pedig tavaly már azt remélte, hogy a város ettől megszabadult.

A légiriadók ismét folyamatosak, a szirénák napjában tucatszor is megszólalnak az utcákon és a telefonos applikációkon. A város tágabb környezetében ismét megkezdődtek az evakuálások, tartva attól, hogy az orosz erők ismét beveszik a közeli településeket. Ezzel az lehetne a céljuk, hogy ha nem is támadják meg közvetlenül Harkivot, folyamatosan fenyegessék tüzérségi támadásokkal.

„Fel akarnak őrölni minket, ahogyan 2022-ben, úgy most megint

– mondta egy férfi, az áruház parkolójában, de aztán rövidre zárja a beszélgetést. – Többet nem is akarok mondani, maga is látja, mi történik itt.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!