Egy símaszkos gyerek játékfegyverrel célzott a szlovák köztársasági elnök házára

2024. május 31. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján egy videófelvételt mutatott arról, amint csütörtökön egy mozgásban lévő autó hátsó ülésén utazó símaszkos gyerek, fegyverrel céloz Peter Pellegrini köztársasági elnök vereknyei háza irányába, írja az Újszó.

Kiderült, hogy a fegyver tulajdonképpen egy játékpisztoly volt, de Šutaj Eštok figyelmeztetett: sokkal rosszabbul is elsülhetett volna a dolog, ha a védelmi erők máshogy reagálják le.

„Nyugodtan megtörténhetett volna, hogy a leengedett ablakot és a kézben tartott fegyvert fenyegetésként értékelik ki a közjogi méltóságok biztonságáért felelős testület alkalmazottai vagy a rendőrök. Elég egy rossz mozdulat, és tragédiával végződik egy ilyen eset” – mondta a miniszter.

A pozsonyi jelzésű autó vezetőjét, a gyerek édesapját pedig azonosították. A férfi a rendőrségnek bevallotta, tudta, hogy az érintett házban Pellegrini lakik, de az egészet csak egy játéknak tartották.

Šutaj Eštok azt mondta: a szlovák rendőrség jelenleg körülbelül 50 olyan üggyel foglalkozik, amelyek a közösségi hálón felbukkanó gyűlölködő megnyilvánulásokkal és bűncselekmény elkövetésének helyeslésével kapcsolatosak.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt május 15-én meglőtték, a gyomrán is megsérült. A merénylet után a Telex elment a lövés helyszínére, és jártunk Pozsonyban is. A magyar kormány a támadás után rövid úton baloldalivá faragta Robert Fico merénylőjét, amit a kormánymédia egy álhírként terjedő fotóval próbált alátámasztani, miközben a 71 éves Juraj Cintula neonáci aktivista is volt már életében.

A szlovák belügyminiszter figyelmeztetett: a merénylet óta fokozott biztonsági készültség van érvényben az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!