Szijjártó: Hatalmas balhé kerekedett, nekem estek a német és a lengyel kollégák

2024. május 27. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

„Elfogadhatatlanok a kötelező európai sorkatonaság bevezetéséről szóló őrült ötletek” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli találkozója utáni sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Szijjártó úgy fogalmazott: a résztvevők döntő többsége több pénzt, több fegyvert akar küldeni Ukrajnának. Szerinte a kötelező európai sorkatonaság bevezetésével a földrajzi közelség miatt a közép-európai, köztük a magyar fiatalokat akarják a frontra küldeni. „Márpedig mi nem akarunk látni magyar embereket az ukrán–orosz háború frontvonalában, és mi nem akarjuk, hogy a magyar fiatalokat elvigyék Ukrajnába, mert ez nem a mi háborúnk, ehhez a háborúhoz nekünk semmi közünk” – mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Baiba Braze lett külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek találkozóján – Fotó: Virginia Mayo / MTI
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Baiba Braze lett külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek találkozóján – Fotó: Virginia Mayo / MTI

Az uniós tagállamok múlt hét kedden úgy döntöttek, hogy a befagyasztott orosz jegybanki vagyon profitjából segítik meg Ukrajnát – főleg katonailag. Az EU (tagállami miniszterekből álló) Tanácsának közleménye szerint a pénzt Ukrajna katonai támogatására, az ukrán védelmi ipar megerősítésére és az ország újjáépítésére használják.

A külügyminiszter szerint a hétfői találkozón kollégái pozitívan beszéltek egy olyan kezdeményezésről, amely arról szólna, hogy „NATO-tagországok lőjék le Ukrajna területe fölött az orosz rakétákat”. Szerinte ezeknek a kijelentéseknek veszélyes és tragikus következményei lehetnek.

Szijjártó Péter az Oroszországgal szembeni tizennegyedik szankciós csomag tervezetét továbbra sem támogatja. Azt mondta: nagy volt a nyomás rajta, de tartotta a kormány álláspontját az ukrajnai fegyverszállításra az Európai Békekeretből felszabadítandó újabb 6,5 milliárd euró ügyében is.

„És itt hatalmas balhé kerekedett, a német, a litván, az ír, a lengyel és más kollégák estek nekem ebben az ügyben, de a pozíciónkat ez nem tudta megingatni (…)” – mondta.

Közben Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a találkozó előtt arról beszélt: Magyarország túl messzire ment a vétókkal, amikkel az EU külügyi szerepét gyengíti. „Utánanéztünk ennek, és úgy tűnik, hogy az Ukrajnáról szóló uniós határozatok mintegy 41 százalékát Magyarország blokkolta. Ezzel már nagyon-nagyon messzire ment. Közösségként meg kell találnunk a módját, hogy ezt megkerüljük” – mondta.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!