Készül az EU új szankciós csomagja, négy orosz médiaszolgáltatót tennének feketelistára

2024. május 16. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Négy orosz állami médium kerülhet fel az Európai Unió feketelistájára a 14. Oroszország elleni szankciós csomagban, aminek egyéb intézkedései egyelőre az egyeztetések korai fázisában vannak – írja az Euractiv.

A Kremlhez köthető propagandahálózatok közül a Ria Novosztyi, a Voice of Europe, Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazeta is uniós tiltólistára kerülhet, jelentette be Věra Jourová, az Európai Bizottság az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke. Az uniós nagykövetek által elvileg már elfogadott médiatermékek között az online médiafelületek és az újságok is szerepelnek.

Azt egyelőre nem részletezték, hogy milyen intézkedések vonatkoznak majd a médiaszolgáltatókra. A korábbi szankciók által már érintett Szputnyik és az RT például elvesztették a műsorszórási jogukat az uniós a blokkon belül. A bejelentést a Kreml sem hagyta szó nélkül: Marija Zakharova orosz külügyminisztériumi szóvivő arra figyelmeztetett, hogy a jövőbeni szankciókra adott válaszként nyugati újságírók is célpontok lehetnek.

„Szeretném emlékeztetni a brüsszeli forrófejűeket, hogy több tucat újságíró van az uniós országokból, akik nagyon szépen és kényelmesen élnek Oroszországban”

– figyelmeztetett Zakharova. Hozzátette: ha az EU vagy egyes országok ilyen intézkedéseket hoznak, akkor azonnal és „fájdalmasan” fognak válaszolni. Ez az intézkedés egyébként várhatóan része lesz az EU következő szankciós csomagjának, amiről az EU-s diplomaták tervei szerint még június előtt döntenének, mielőtt Magyarország átveszi az EU soros elnökségét.

A hónap elején az Európai Bizottság intézkedéseket javasolt Oroszország cseppfolyósított földgáz(LNG)-ipara ellen, valamint olyan hajózási cégek ellen is, amelyek segítenek Oroszországnak kijátszani a meglévő uniós olajembargót. A javaslat nem érinti az EU-ba irányuló orosz importot, ugyanakkor megtiltaná az uniós országoknak, hogy bármilyen formában részt vegyenek az orosz LNG-projektekben. Azonban az ágazatra vonatkozó szankciók egyelőre egyeztetés alatt állnak.

További orosz–ukrán híreink:

  • Az Orosz Föderáció és Kína elmélyíti az együttműködést katonai területen, és kiterjeszti a közös gyakorlatok körét, írja az Interfax orosz hírügynökség. „Moszkva és Peking tovább mélyíti a bizalmat és az együttműködést katonai téren, bővíti a közös gyakorlatok és harci kiképzések körét, rendszeresen végez közös tengeri és légi járőrözést” – áll a Kreml közleményében. Egy közös közleményt is kiadtak, ebben arról írnak, hogy aggodalmukat fejezik ki a nukleáris hatalmak közti kapcsolatok kiéleződése miatt.
  • Harkivba utazott Volodmir Zelenszkij ukrán elnök, miután úgy néz ki, hogy az orosz hadsereg ismét megpróbálná bevenni a békeidőben 1,4 milliós települést. Zelenszkij a helyzetet nehéznek, de általánosságban ellenőrzöttnek nevezte, hozzátette: megbeszéléseket folytatott a katonasággal. (Sky News)

  • A Kreml hiábavalónak minősítette azt a csúcstalálkozót, ami Svájc reményei szerint megnyitja az utat az ukrajnai békefolyamat előtt. A június 15-16-án tartandó konferencián várhatóan több mint 50 ország vesz majd részt, Svájc szeretné elérni, hogy Kína is legyen majd jelen. „A kínai részvétel méltóvá tenné az eseményt, de hatástalan lenne, ha Moszkva nem kapna meghívást” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. (CNBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!