A litván külügyminiszter szerint Magyarország túl messzire ment a vétókkal, amikkel az EU külügyi szerepét gyengíti

2024. május 27. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

„Majdnem minden megbeszélésünket, az EU valamennyi döntését egyetlen ország blokkolja. Szisztematikus törekvésnek kell tekintenünk ezt minden olyan erőfeszítéssel szemben, amelynek célja, hogy az EU-nak jelentős szerepe legyen a külügyekben” – jelentette ki Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter hétfőn, amikor megérkezett az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozójára, írja a Reuters.

Az EU külpolitikai döntéseihez mind a 27 tagállam egyhangú támogatására szükség van, Landsbergis szerint azonban Magyarország blokkolja az Ukrajnának nyújtott uniós katonai segélyről, Kijev uniós tagsági tárgyalásainak megkezdéséről, valamint Grúziáról és Örményországról szóló döntéseket is.

„Utánanéztünk ennek, és úgy tűnik, hogy az Ukrajnáról szóló uniós határozatok mintegy 41 százalékát Magyarország blokkolta. Ezzel már nagyon-nagyon messzire ment. Közösségként meg kell találnunk a módját, hogy ezt megkerüljük.”

A találkozó előtt hasonló aggályokat fogalmazott meg az észt és az olasz külügyminiszter is. Margus Tsahkna észt külügyminiszter például úgy fogalmazott: „Minden alkalommal, amikor idejövünk, meg kell győznünk Magyarországot arról, hogy ne akadályozzanak meg nagyon fontos kezdeményezéseket”. Antonio Tajani olasz külügyminiszter szintén arról beszélt az újságíróknak, hogy ellenzik a magyar vétókat.

A találkozón Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is részt vett, de ő nem nyilatkozott az újságíróknak.

Nem először állt bele a magyar külpolitikába Landsbergis, 2022-ben arról beszélt, a magyar kormány orosz narratívát használ, amikor azt állítja, hogy a szankciók nem működnek.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!