Irán nem talált golyónyomokat a lezuhant elnöki helikopteren

2024. május 24. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Nem találtak lövedék vagy más gyanús tárgy ütötte nyomokat az Ebrahim Raíszi iráni elnököt szállító, Irán északnyugati részén lezuhant helikopter roncsain a síita állam hadseregének előzetes, csütörtök éjjel közzétett vizsgálata szerint, idézi az MTI az IRNA iráni állami hírügynökség által is közzétett jelentést.

A jelentésben hozzátették, hogy a legénység és a légi irányítás közötti beszélgetésben sem találtak semmi gyanúsat.

A helikopter végig az előre kijelölt útvonalon haladt, a pilóta pedig mintegy másfél perccel a szerencsétlenség előtt vette fel a kapcsolatot az elnöki helikopterkonvoj másik két járművével. A zuhanás után a helikopter azonnal kigyulladt.

Ebrahim Raíszi iráni elnök és az ország külügyminisztere, Hoszejn Amir-Abdollahian, még szombaton látogatott Azerbajdzsánba. Az Araksz határfolyóra épített harmadik közös duzzasztógát és vízerőmű átadási ceremóniáján vettek részt a vendéglátó ország elnöke, Ilham Aliyev társaságában. Az iráni küldöttség három helikopterrel érkezett, és vasárnap reggel már újabb programra repült vissza Iránba a két országot elválasztó, 2000 méterre magasodó hegyes határvidéken át.

Azonban az elnököt és kíséretét – köztük a már említett külügyminiszteren kívül fontos regionális vezetőket – szállító helikopter helyi idő szerint kora délután egyelőre tisztázatlan okok miatt süllyedni kezdett, és az alig lakott hegyek közé csapódott. A becsapódás pontos helyét a kötelék többi tagja nem tudta megállapítani a vidéket ellepő sűrű köd miatt.

A kiégett roncsot csak hétfőn, a köd felszálltával sikerült felfedeznie egy török megfigyelődrónnak. A fedélzeten tartózkodó kilenc ember – a személyzet két magas rangú, tapasztalt tagja és hét utas – valószínűleg már a becsapódáskor életét vesztette; Ebrahim Raíszi holttestét a közeli Tabríz városába szállították, ahol kedden már el is temették (a muszlim szokások az elhunytak gyors temetését írják elő).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!