Balesetet szenvedett az iráni elnököt szállító helikopter

2024. május 19. – 16:14

frissítve

Balesetet szenvedett az iráni elnököt szállító helikopter
Az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter száll fel az iráni–azerbajdzsáni határ közelében, 2024. május 19-én. A helikopter Raiszival a fedélzetén később lezuhanhatott – Fotó: Ali Hamed Haghdoust / IRNA /WANA / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Balesetet szenvedett az iráni elnököt, Ebrahim Raiszit szállító helikopter vasárnap délután Irán északnyugati részén – írta a BBC az iráni állami televízió jelentése alapján. A Reuters egy meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy az iráni elnököt és a külügyminisztert szállító helikopter lezuhant, amikor hegyvidéki részen, sűrű ködben repültek. Magyar idő szerint vasárnap éjfélkor még nem jelent meg biztos információ fedélzeten tartózkodók, így az elnök állapotáról sem.

Közép-európai idő szerint 20 óra után az iráni állami televízió arról számolt be, hogy a keresőcsapatok megtalálták a lezuhant helikoptert.

Az iráni Vörös Félhold ennek ellentmondva nem sokkal később azt jelezte, hogy nem találták meh a helikoptert.

„Még mindig reménykedünk, de a baleset helyszínéről érkező információk nagyon aggasztóak” – mondta korábban egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselő a Reutersnek.

Ahmad Vahidi iráni belügyminiszter arról beszélt, hogy a mentőcsapatok keresik az érintett helikoptert. Az iráni állami televíziónak adott nyilatkozatában azt is elmondta, hogy a rossz időjárási viszonyok és a térségben lévő köd miatt időbe telik, amíg a baleset helyszínére érnek. Az iráni hadsereg vezérkari főnöke közölte, hogy a hadsereg minden erőforrását felhasználják a keresési és mentési műveletekhez.

Ebrahim Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A jelentések szerint az incidens az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett történt, és a helikopteren tartózkodott az iráni külügyminiszter, Hoszein Amirabdollahian is – írta az MTI.

Az iráni állami televízió beszámolója szerint a mentők megpróbálták elérni a helyszínt, de a rossz időjárási körülmények akadályozták őket. Heves esőzésről és ködről számoltak be. Sem az állami televízió, sem az IRNA állami hírügynökség nem adott tájékoztatást Raiszi állapotáról – írta az AP hírügynökség.

A 63 éves Ebrahim Raiszi a legmagasabb közvetlenül választott tisztségviselő Iránban. Raiszit a legfelsőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah pártfogoltjának tekintik, és egyes elemzők szerint a 85 éves vezető halála vagy lemondása esetén Raiszi léphetne a helyére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!