Amal Clooney is tanácsot adott az ICC ügyészének, aki Netanjahu és a Hamász vezetőinek letartóztatását kéri

2024. május 21. – 06:56

Másolás

Vágólapra másolva

Amal Clooney (George Clooney amerikai színész felesége) emberi jogi ügyvéd különleges tanácsadóként vett részt az Izraelben és Gázában elkövetett állítólagos háborús bűnökkel kapcsolatos nemzetközi nyomozásban – írja a Guardian.

Karim A. A. Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn közölte, hogy a vizsgálat eredményeként nemzetközi elfogatóparancs kiadását kéri Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökre és a Hamász vezetőire is a tavaly október 7-én kitört izraeli–palesztin konfliktus miatt.

Az ügyész közleménye szerint Netanjahu háborús bűncselekményt követett el többek között a civil lakosság éheztetése mint hadviselési módszer elkövetésével. Az ügyész háborús bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt szintén nemzetközi elfogatóparancs kiadását kéri Jahja Szinvarra, a Hamász vezetőjére, valamint az izraeli kormányfőn kívül Joáv Gallant izraeli védelmi miniszterre, Iszmáíl Hanijére, a Hamász politikai vezetőjére és Mohammed Deifre, a Hamász főparancsnokára, az októberi támadást kitervelő stratégára is.

Khan a lépést bejelentő nyilatkozatában köszönetet mondott Clooney-nak is, akihez „tanácsért és az ügy bizonyítékainak felülvizsgálatáért fordult”. „A testület a nemzetközi humanitárius jog és a nemzetközi büntetőjog terén óriási tekintélyű szakértőkből áll” – írta Khan. A megnevezett szakértők közül sokan britek.

A Nemzetközi Büntetőbíróság bírói testülete most várhatóan megvizsgálja Khan letartóztatási parancs iránti kérelmét. Amennyiben elfogadják, az ICC alapokmányát aláíró országok kötelesek lennének letartóztatni az érintetteket, ha erre lehetőségük nyílik.

Amal Clooney-t korábban többen kritizálták, amiért nem osztotta meg nyilvánosan a véleményét az izraeli–gázai konfliktussal kapcsolatban, annak ellenére, hogy korábban több háborús bűncselekmény kivizsgálásában vett részt a térségben. Most a Clooney Alapítvány az Igazságosságért által kiadott közleményben részletezte, hogyan került kapcsolatba az ICC vizsgálatával.

Elmondása szerint négy hónappal ezelőtt kérte fel a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze, hogy segítsen neki az Izraelben és Gázában elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával kapcsolatos bizonyítékok értékelésében. „Beleegyeztem, és csatlakoztam egy nemzetközi jogi szakértőkből álló testülethez, amely ezt a feladatot vállalta. Együtt részt vettünk a bizonyítékok felülvizsgálatának és jogi elemzésének széles körű folyamatában.”

„Különböző személyes hátterünk ellenére jogi megállapításaink egyöntetűek. Egyhangúlag megállapítottuk, hogy a bíróságnak joghatósága van a Palesztinában és palesztin állampolgárok által elkövetett bűncselekményekre. Egyhangúlag arra a következtetésre jutottunk, hogy alapos okunk van feltételezni, hogy a Hamász vezetői, Jahja Szinwar, Mohammed Deif és Iszmáil Hanijeh háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, beleértve a túszejtést, a gyilkosságokat és a szexuális erőszakkal elkövetett bűncselekményeket. Egyhangúlag megállapítjuk, hogy alapos okunk van feltételezni, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter háborús bűnöket és emberiség elleni bűncselekményeket követett el, beleértve az éheztetést mint hadviselési módszert, gyilkosságot, üldözést és kiirtást” – írta.

Clooney közleményében hangsúlyozta, a civileket háborús időkben védő törvények a világ minden országára érvényesek, „függetlenül attól, hogy milyen okok állnak a konfliktus hátterében”. „Emberi jogi ügyvédként soha nem fogom elfogadni, hogy az egyik gyermek élete kevesebbet ér, mint egy másiké. Nem fogadom el, hogy bármely konfliktus a törvény hatókörén kívül kerüljön, és azt sem, hogy bármely elkövető a törvények felett álljon. Ezért támogatom azt a történelmi lépést, amelyet a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze tett, hogy igazságot szolgáltasson az izraeli és palesztinai atrocitások áldozatainak.”

Clooney-val egyetértésben a tanácsadó testület több tagja mérföldkőnek nevezte Khan beadványát, de hangsúlyozták, ez az első lépés, reményeik szerint az ügyész folytatja a célzott nyomozást, többek között a gázai bombázások következtében a civilek által elszenvedett kiterjedt károkkal, valamint az izraeliek ellen október 7-én elkövetett szexuális erőszak bizonyítékaival kapcsolatban.

Biden szerint felháborító, Netanjahu szerint undorító

Az ICC ügyészének beadványára elsőként Joe Biden amerikai elnök reagált, aki felháborítónak nevezte Khan indítványát, és kijelentette, „az ügyész sugalmazása ellenére Izrael és a Hamász közé nem teszünk egyenlőségjelet. Mindig Izrael mellett fogunk állni a biztonságát érintő kérdésekben”. Izrael és legfontosabb szövetségese, az Egyesült Államok nem tagja a 2002-ben létrehozott Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén elítélte a döntést. „Ez szégyenletes. A Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs joghatósága ebben az ügyben” – mondta. Blinken szerint az ICC ügyésze által kért elfogatási parancsok a tűzszüneti megállapodásokat is késleltethetik.

A belga külügyminiszter viszont úgy fogalmazott, „az október 7-én Izraelben, valamint az izraeliek által a terrortámadást követően Gázában és Ciszjordániában elkövetett bűncselekményeket a legmagasabb szinten kell számonkérni, bárki is legyen az elkövető”.

A francia külügyminisztérium hétfőn késő este kiadott nyilatkozatában azt írta, támogatja a bíróságot „a büntetlenség elleni küzdelemben”. Németország külügyminisztériuma azt írta, „tiszteletben tartja az ICC függetlenségét és eljárásait”, ugyanakkor bírálta az izraeli és a Hamász vezetői elleni vádak egyidejű közzétételét, mondván, hogy ez a lépés „az egyenértékűség téves benyomását keltette”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő este azt nyilatkozta, undorodva utasítja vissza, hogy a „demokratikus Izraelt” az általa tömeggyilkosoknak nevezettekkel hasonlították össze.

A BBC beszámolója szerint Netanjahu „abszurd és hamis parancsként” ítélte el a letartóztatására irányuló kérelmet, és arcátlannak nevezte az ICC-t, amiért az összehasonlította a Hamászt és Izraelt, ez ugyanis szerinte a „valóság elferdítése”.

Az izraeli miniszterelnök nyilatkozatában azt írta, a beadványt szerző Karim A. A. Khan „érzéketlenül benzint önt az antiszemitizmus tüzére, amely világszerte tombol”.

Izrael külügyminisztere, Jiszrael Katz „féktelen frontális támadásnak” és „történelmi szégyennek” nevezte az ICC lépését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!