Joe Biden: Nem teszünk egyenlőségjelet Izrael és a Hamász közé

2024. május 20. – 20:06

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök felháborítónak nevezte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészének hétfői bejelentését, ami szerint nemzetközi elfogatóparancs kiadását kéri Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre és más izraeli tisztségviselőkre, írja a BBC.

„Szeretném egyértelművé tenni: az ügyész sugalmazása ellenére Izrael és a Hamász közé nem teszünk egyenlőségjelet. Mindig Izrael mellett fogunk állni a biztonságát érintő kérdésekben” – mondta Joe Biden.

„A büntetlenség elleni küzdelem, bárhol is történjenek a bűncselekmények, prioritás Belgium számára; a bűncselekményekért felelősségre vonásnak kell járnia, függetlenül attól, hogy ki áll azok mögött” – idézte az MTI Hadja Labhib belga külügyminisztert.

Azt mondta, hogy október 7-én Izraelben, valamint az izraeliek által a terrortámadást követően Gázában és Ciszjordániában elkövetett bűncselekményeket a legmagasabb szinten kell számonkérni, bárki is legyen az elkövető.

Karim A.A. Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze szerint Netanjahu háborús bűncselekményt követett el többek között a civil lakosság éheztetése, mint hadviselési módszer elkövetésével, és ehhez idézi a vonatkozó nemzetközi jogi passzusokat.

Az ügyész háborús bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt szintén nemzetközi elfogatóparancs kiadását kéri a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságtól Jahja Szinvarra, a Hamász vezetőjére is. A hágai főügyész nemzetközi elfogatóparancs kiadását kéri az izraeli kormányfőn kívül Joáv Gallant izraeli védelmi miniszterre, Iszmáíl Hanijére, a Hamász politikai vezetőjére, és Mohammed Deifre, a Hamász főparancsnokára, az októberi támadást kitervelő stratégára is.

„A hágai ügyész abszurd és hamis kérése nemcsak Izrael miniszterelnöke és védelmi minisztere, hanem egész Izrael ellen irányul” – írta az X-en Benjámin Netanjahu az MTI szerint.

„Az ICC ügyésze miféle pimaszsággal meri összehasonlítani a Hamász szörnyetegeit az izraeli katonákkal, a világ legerkölcsösebb hadseregével? Hogyan hasonlíthatja össze őket a Hamásszal, amely gyilkolt, gyújtogatott, lefejezett, erőszakot tett és elrabolta nővéreinket és fivéreinket?”

– tette fel a kérdést az izraeli miniszterelnök.

A hágai főügyész kérelmét korábban izraeli diplomaták a Ynetnek úgy kommentálták, hogy „a döntés képmutató és nemzetközi szinten is kínos”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!