Egységes birodalmat emlegető videó miatt kényszerült magyarázkodásra Donald Trump kampánystábja

2024. május 21. – 19:28

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen zavarba ejtő videót posztolt hétfőn Donald Trump saját közösségi oldalán, a Truth Socialön, amelyben egyebek mellett egy egységes birodalomról (az eredeti szövegben unified Reich) is szó esett. A videót azóta törölték, a republikánus elnökjelölt kampánystábjának szóvivője pedig állítja, hogy a videót nem ők készítették, az azt közzétevő stábtag pedig egyszerűen nem vette észre a Harmadik Birodalom óta negatív konnotációkkal bíró kifejezést – írja a CNN.

A videóban egy rakás összemontírozott kamu újságcikk mutatja be azt az elképzelt valóságot, ahol Trump nyerte a 2024-es amerikai elnökválasztást, és első blikkre annyira nagy meglepetések nincsenek is benne. A földcsuszamlásszerű győzelem után a gazdaság szárnyal, eltűnnek a hatalmas adók, lezárják a határt, végrehajtják „a történelem legnagyobb deportálását”, abbahagyják a háborúskodást és helyreállítják a törvényes rendet, jelentsen ez bármit is.

A gazdaság szárnyalása Trump előző ciklusa alapján minimum véleményes, a többi állítás viszont igazából mind profilba vág az exelnöknél. Elvégre az elnöksége alatt valóban adókat csökkentett és kerítést épített a déli határra, nemrég pedig konkrétan arról beszélt, hogy 15-20 millió iratokkal nem rendelkező bevándorlót toloncolna ki az országból. És persze Trump háborúkhoz való viszonyáról is sok szó volt az elmúlt időszakban, nem véletlenül készítenek tervet a NATO összeült külügyminiszterei az esetleges visszatérésére.

Ezeken kívül viszont van egy csomó furcsaság a videóban, azon túl is, hogy szinte biztosan egy mesterséges intelligencia mondja fel a szöveget. Az újságcikkek a szalagcímen túl is tartalmaznak néhol releváns szöveget, de ezen kívül több helyen is feltűnnek olyan szövegek, amik mintha egy történelemkönyv azon részéből származnának, ahol az első világháborút foglalják össze. A háború kezdő és záródátuma mellett olvashatunk például a szarajevói merényletről, de

az igazán érdekes rész az, ahol arról van szó, hogy Németországnak számottevően megnőtt az ipari ereje a birodalom egyesítése miatt.

Ezzel önmagában nincs is semmi baj, az első világháborús témánál teljesen releváns információ, hogy az 1871-ben egyesített országot milyen helyzetben érte a konfliktus, ebben a videóban viszont nem vette ki túl jól magát a dolog. A szövegben a német Reich szót használják, amelynek a náci Harmadik Birodalom (arról, hogy ez hogy született meg, korábban itt írtunk) miatt a politikai kommunikációban és az állami szerveknél még Németországban is ritkán használatos a Reichstagon kívül, Amerikában pedig egyértelműen a nácikhoz kötik.

Ez abból is jól látszik, hogy Biden kampánystábja és a Fehér Ház is lecsapott a dologra, amit botrányos antiszemitizmusnak neveztek. Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivője undorítónak nevezte, hogy bárki Adolf Hitler náci Németországához köthető tartalmakat népszerűsítsen, Biden kampánystábjának szóvivője pedig úgy reagált, hogy Trump ezzel egyértelművé tette, ha újraválasztják, diktátorként akar uralkodni egy egységes birodalom felett.

A kontextus alapján persze arról egyértelműen nincs szó, hogy a videónak bármi köze lenne a Harmadik Birodalomhoz – a Német Birodalmat is szokás Deutsches vagy Zweites Reichként emlegetni –, de az biztos, hogy Trumpot korábban is többször vádolták már antiszemitizmussal és hitleri szófordulatokkal. Trump nemrég azzal vádolta az amerikai zsidókat, hogy nem támogatják eléggé őt és Izraelt, az illegális bevándorlókról pedig azt mondta, hogy „megmérgezik az országot”. Trump tavaly decemberben azzal reagált a párhuzamokra, hogy sosem olvasta a Mein Kampfot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!