Trump esetleges visszatérésére készítenek tervet a NATO összeült külügyminiszterei

2024. április 3. – 14:46

Trump esetleges visszatérésére készítenek tervet a NATO összeült külügyminiszterei
A NATO kétnapos brüsszeli külügyminiszteri tanácsülésének első napja – Fotó: Geert Vanden Wijngaert / MTI / AP

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán Brüsszelben tárgyalnak a NATO-országok külügyminiszterei, ahol egyik kiemelt témájuk az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok koordinálásának átvétele, abban az esetben, ha novemberben esetleg újra Donald Trumpot választják amerikai elnöknek – számolt be a Politico.

A fegyverszállítmányok koordinálását jelenleg az Egyesült Államok irányítja, de ha Trump visszatér az elnöki székbe előfordulhat, hogy az USA a továbbiakban nem végezné el ezt a feladatot. A Politoco szerint a most előkészített tervek biztosíthatják azt, hogy egy Trump-győzelem esetén is biztosan fennmaradjon a Kijevbe irányuló fegyverszállítás.

A NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg egy 100 milliárd dolláros, öt évre szóló alapot javasol Ukrajnának. „A külügyminiszterek megvitatják, hogyan lehetne a legjobban megszervezni a NATO Ukrajnának nyújtott támogatását, hogy az erőteljesebb, kiszámíthatóbb és tartósabb legyen” – mondta az egyik NATO-tisztviselő az AFP-nek. A főtitkár úgy terjesztette elő a javaslatot, mint ami a „politikai változásokkal szemben” megvédi a most működő mechanizmust.

A mostani tervezésre azért van szükség, mert a szövetségesek attól tartanak, hogy ha Trump megnyeri a választásokat, leállíthat minden Ukrajnának nyújtott támogatást, vagy akár arra kényszerítheti az országot, hogy területeket engedjen át Oroszországnak. Ezekre korábban magas rangú tisztségviselők is figyelmeztettek, utalva Trump azon állításaira, hogy ő egyetlen nap alatt véget tudna vetni a háborúnak.

A NATO-főtitkár javaslatáról, az Ukrajnának szánt alapról várhatóan a NATO-országok vezetőinek júliusi, Washingtonban tartott csúcstalálkozóján hozzák majd meg a döntést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!