Új haditervet akar Netanjahu ellenfele, különben kilép a háborús kabinetből

2024. május 18. – 22:47

Új haditervet akar Netanjahu ellenfele, különben kilép a háborús kabinetből
Tüntetők május 3-án Beni Ganc háza előtt, a túszok szabadon engedéséért vonultak utcára – Fotó: JACK GUEZ / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Beni Ganc, az izraeli háborús kabinet centrista tagja lemondásával fenyegetett szombaton, amennyiben Benjamin Netanjahu kormányfő nem vázol fel három hét alatt egy új haditervet – írja a CBS. A 2023. október 7-i Hamász-támadás után a Gázát addig irányító terrorszervezet felszámolása, és az elrabolt túszok kiszabadítása voltak a fő hadicélok, de hét hónap alatt nem sikerült egyik sem.

A Netanjahu nagy politikai ellenfelének számító Ganc a fentiek mellett a Gázai övezet demilitarizálását, az övezet nemzetközi civil kormányzását és a Szaúd-Arábiával való kapcsolatok normalizálását is el akarja érni. Ha ezek nem teljesülnek június 8-ig, távozik. Így indokolt: „Ha a fanatikusok ösvényét választod, és az egész nemzetet a szakadékba vezeted, arra leszünk kényszerítve, hogy elhagyjuk a kormányt.”

A CBS cikke szerint is a fenti forgatókönyv lenne reális Ganc távozásával: Netanjahu szélsőjobbos koalíciós partnerei még jobban át akarnák nyomni az akaratukat, miszerint szállja meg Izrael a Gázai övezetet, és létesítsen ott zsidó telepeket. A keményvonalasok Rafah városát is lerohannák már, ahova az övezet lakóinak zöme szorult, miután Izrael a többi várost voltaképp már leszőnyegbombázta. Rafah ostromát még Izrael fontos szövetségesei sem helyeslik, így az Egyesült Államok sem.

A háromfős háborús kabinet harmadik tagja, Joav Gallant védelmi miniszter nemrég szintén azt kérte, Izrael vádoljon fel végre egy tervet Gáza leendő civil palesztin kormányzására.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hamarosan Szaúd-Arábiába és Izraelbe látogat, hogy a konfliktusról tárgyaljon. Vasárnap várhatóan Netanjahuval is találkozik, aki viszont jelezte, ha Izrael egyedül is marad a harcban, végigviszi a tervét.

Eközben az izraeli közvélemény is kezd belefáradni a háborúba, otthon szeretnék tudni a túszokat is. Megrázta az országot a hír, hogy három túsz holttestét megtalálták pénteken, illetve még egy túszét szombaton. A katari és egyiptomi közvetítéssel zajló tűzszüneti tárgyalások közben nem haladnak semerre, miközben a gázai egészségügyi minisztérium és az ENSZ adatai szerint már 35 ezren meghaltak az övezetben a háború miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!