Bár az Egyesült Államok ellenzi, Izrael felkészült egy átfogó támadásra Rafah ellen

2024. május 14. – 14:38

Bár az Egyesült Államok ellenzi, Izrael felkészült egy átfogó támadásra Rafah ellen
A mentők hordágyon viszik el annak az áldozatnak a holttestét, aki egy összedőlt épület romjai alól került elő a Gázai övezet középső részén fekvő Nuseiratban, egy izraeli bombázás után – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Izraeli tankok kedden reggel tovább folytatták az előrenyomulást Rafah keleti részén, és behatoltak négy városnegyedbe, nyilatkozta egy helyi lakos a Reutersnek, majd hozzátette, hogy a tankok érkezésével utcai harcok kezdődtek a Gázai övezetben található városban.
  • Hivatalos források szerint eddig mintegy félmillióan hagyták el Rafah térségét egy héttel azután, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) először indított támadást a város ellen, és a város keleti részének kiürítésére szólította fel az itt élőket. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Rafah a Hamász utolsó fellegvára.
  • Az Egyesült Államok szerint Izrael elegendő számú katonát csoportosított ahhoz, hogy teljes körű támadást indítson Rafah ellen, írja kormányzati forrásokra hivatkozva a CNN. Ezek a források nem biztosak abban, hogy Izrael meghozta a döntést az offenzíváról, amit az Egyesült Államok ellenez, egyúttal kiemelték, hogy Izrael nem tette meg a civilek élelmezésére és biztonságos kimenekítésére vonatkozó előkészületeket a támadások előtt.
  • A katari miniszterelnök szerint a rafahi hadművelet hátráltatja a lehetséges tűzszünetről szóló, Katar és Egyiptom közvetítésével zajló tárgyalásokat, írja a Guardian. Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk szerint az sem világos, hogy miként fog majd kinézni a Gázai övezet a háború befejezése után.
  • A Guardian tudósítása szerint Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes szerint a Biden-kormányzat nem látja valószínűnek, hogy az IDF képes teljes mértékben legyőzni a Hamász Gázában állomásozó és tevékenykedő erőit.
  • A svájci rendőrség eltávolított mintegy 50 palesztinpárti diáktüntetőt, akik körülbelül egy hete tartózkodtak a genfi UniMail egyetem épületében, írja a Swissinfo portál. Az akcióban 20 rendőr vett részt, és bár az hajnalban kezdődött, amikor a tüntetők egy része aludt, az intézkedés során palesztinpárti jelszavakat skandáltak, mielőtt megbilincselték és elvitték őket az egyetemről.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!