Budapestről már nincs háromórányira sem egy Fertő-parti biciklitúra

2024. május 14. – 14:09

Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Reggel nem túl korai a 7:15-ös indulás a Keleti pályaudvarról, pláne, ha ez azt jelenti, hogy tízkor már az osztrák Fertő-parton hajthatja az ember a pedált. Mindez egyetlen átszállással, úgy, hogy a bicikli ingyen utazik. A GYSEV Zrt. úgynevezett Fertő-táj vonata rendkívül jó ajánlat azoknak, akik szeretnek a természetben mozogni, és díjazzák a fenntartható megoldásokat.

Sopron és az ország elvesztette a Fertő-partot, hiszen a kiemelt kormányzati beruházásként elkezdett hatalmas korszerűsítés Fertőrákosnál a rombolási fázis után abba is maradt. Ötödik éve, hogy nem lehet már strandolni a tó magyar oldalán. A GYSEV Zrt. viszont most talán visszaad valamit az elveszett élményből. Lehet, hogy nem pont ez volt a szándék, sokkal inkább az üzleti megfontolás és a szerelvények minél optimálisabb kihasználása, de a lényeg mégiscsak az, hogy

viszonylag kis anyagi ráfordítással és időbefektetésével mehet a magyar a Fertőre kirándulni, fürödni, bicajozni.

A lehetőség Budapest és Szombathely irányából is adott, a Fertő-táj vonatok április 13-tól augusztus 25-ig minden hétvégén indulnak.

Környezetbarát megoldás az unió támogatásával

A Fertő-táj vonatok az Interreg Central Europe program által támogatott SUSTANCE projekt keretében elsősorban – és hivatalosan – turisztikai céllal közlekednek. A lényeg, hogy környezetbarát vasúti közlekedéssel minél többen felkeressék az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar, illetve osztrák oldalának településeit, látnivalóit.

A vasúttársaság úgy állította össze a menetrendet, hogy optimális csatlakozási lehetőséget biztosít a Fertő-táj vonatokra a Győr (Budapest), illetve a Szombathely (Szentgotthárd) felől érkező turistáknak is. Fertőszentmiklós és Fertőszéplak/Fertőd a két a magyar megálló, a határ átlépése után pedig az osztrák tóparti települések bármelyikén le lehet szállni a Pomogy (Pamhagen), Valla (Wallern im Burgenland), Mosonszentandrás (St Andrä am Zicksee), Boldogasszony (Frauenkirchen), Barátudvar /Féltorony (Mönchhof/Halbturn), Gálos (Gols), Védeny (Weiden am See), Bad Neusield am See és Neusield am See (Nezsider) megállóknál. Ahogy a nevükből is nyilvánvaló, ezek a települések egykor magyar lakta falvak voltak.

Fővárosiaknak kiváló lehetőség a kirándulásra

Budapestről eddig is el lehetett jutni Sopronig viszonylag gyorsan, de a kerékpárok utaztatása például már nem mindig volt problémamentes, pláne, ha egy egész csapat indult volna kirándulni. A Fertő-táj vonatokkal ez egyszerűbb lesz. Például a Budapest-Keleti pályaudvarról 7:15 órakor induló InterCity (Kelenföldön 7:28-as indulással) 9:19-kor Fertőszentmiklóson van. Itt kell átszállni a Fertő-táj vonatra, és erre 19 perc áll rendelkezésre. Csak néhány kilométer a határ, Pamhagenben már 9:49-kor le lehet szállni, a legtávolabbi úti cél, Neusiedl am See, oda 10:26-kor fut be a szerelvény.

Délután is indul Fertő-táj vonat, és a visszaút sem jelenthet problémát. A 11:33-as Neusiedl am See-ből induló vonat inkább azoknak lesz kedvező, akik előző nap érkeztek, vagy több napot töltöttek a tó mellett, ők délután fél háromra érnek vissza a fővárosba. Viszont a 17:33-sal azok is utazhatnak, akik délelőtt érkeztek. Ők 19:06-kor érkeznek Sopronba, Szombathelyre már este nyolcra befut a vonat, a fővárosiak pedig 20:44-kor szállhatnak le. Egyszerűsödött a csoportos utazás is, elég az igényt a weboldalon található online utazási igénybejelentőn bejelenteni. Mindezt azonban a tervezett utazás előtt legalább hét munkanappal kell megtenni. Nagyobb létszámú kerékpáros csoport jelentkezése esetén a vasúttársaság mérlegel, és szükség esetén pótkocsit rendel a szerelvényhez, melyen alapesetben tíz kerékpár utazhat.

Fontos szempont, hogy az árak is egész barátságosak. A felnőttek 24 órás jegye 6 euró. Van olyan is, hogy egy útra szóló jegy, ami az utazás napján, egyszeri alkalommal érvényes, ez 3 euró. (A Budapest–Sopron InterCity teljes árú menetjegye felnőtt esetében másodosztályon 5190 forint.) A Fertő-táj vonatok egyébként klimatizáltak, a kerékpárok pedig ingyen utaznak. Sőt, a kutyák is.

Hogy hová visz a vonat?

Klassz helyekre! A Fertő-parti települések igazi kis ékszerdobozok a határ mindkét oldalán. Aki érdeklődik a történelem iránt, felkutathatja a magyar emlékeket, talál bőven. Az egykor Moson vármegyéhez tartozó nezsidei járás települései Trianon után kerültek Ausztriához. A táj gyönyörű, a kerékpáros infrastruktúra kiépített. Érdemes fürdőruhát vinni, Weiden am See (Védény) és Bad Neusiedl am See (Nezsider-fürdő) vasútállomásához egész közel van a strand. A bécsiek tengerpartjának is hívott fürdőhelyekre általában 6 euró a felnőttek jegye, 5 a diákoké és nyugdíjasoké, 3,80 és 2,50 a gyerekeké, koruktól függően.

Az egész Fertő-táj az UNESCO világörökség része, természeti és épített látnivalókban is bővelkedik. A határ mindkét oldalán nemzeti park kínál programokat azoknak, akik több időt töltenének itt. Erre az átlátható és bejárható területre szokták azt mondani, hogy „minden is” van itt. Ezt nézve az sem véletlen, hogy a kormány a Fertő egyetlen fürdésre alkalmas csücskébe álmodta a több ezer strandolót (bár ezzel jelentősen változna a kép, s talán pont a mai értéke veszne el a vidéknek).

A sok vonzó úti cél mellett még egy jó dolgot meg kell említeni, és ez is a vasút mellett szól: a Fertő-tájon kiváló borokkal várják a vendégeket a határ mindkét oldalán.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!