Három túsz holttestét megtalálták egy alagútban, öt izraeli katona meghalt baráti tűzben

2024. május 17. – 11:16

Három túsz holttestét megtalálták egy alagútban, öt izraeli katona meghalt baráti tűzben
Az egyik elhunyt túsz, Sani Lúk – Fotó: Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az izraeli-palesztin konfliktus legfontosabb pénteki eseményeiből

  • Egy Hamász-alagútban három izraeli túsz holttestét találták meg izraeli katonák pénteken. Sani Lúk, Amit Buszkila és Icsák Gelerenter már tavaly október 7-én meghalhatott, testüket a Hamász milicistái vihették be Gázába az Izraelbe való betörés után. Benjamin Netanjahu miniszterelnök „szívszaggatónak” nevezte a történteket, hozzátéve, minden túszt, még az elhunytakat is visszahoznak a Gázai övezetből. A most megtalált három holttest azoké a fiataloké, akik a Nova zenei fesztiválon történt Hamász-mészárlás áldozatai – csak itt 360 embert gyilkoltak meg október elején. (BBC News)
  • Az izraeli hadsereg szerint öt katonájuk meghalt szerdán este egy tűzharcban Gáza északi részén, a BBC szerint ez az egyik legtöbb, izraeli katonai halálos áldozatot követelő, ilyen jellegű incidens a Hamász elleni háború októberi kezdete óta. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy szerda este öt, az ejtőernyős dandár 202. zászlóaljában szolgáló katona vesztette életét a Dzsabaljában, azt írták: „erőink tüze következtében”. Az izraeli csapatok a héten tértek vissza Dzsabalja menekülttáborába, ahová szerintük a Hamász csapatai átcsoportosultak, napok óta heves harcok zajlanak itt, palesztinok tízezrei menekültek el a bombázások elől. (BBC, Reuters)
  • Az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága meghallgatja Izrael válaszát azokra a dél-afrikai állításokra, amelyek szerint a Rafah elleni támadás a népirtás kategóriájába esik. Izrael szerint az offenzíva kulcsfontosságú a Hamász legyőzéséhez, hamisnak és elfogultnak nevezte azokat, a szerinte Hamász-forrásokon alapuló állításokat, amelyek alapján a hágai bíróság elé kellett állnia. Dél-Afrika csütörtökön azzal érvelt, hogy Izraelnek rendkívül sürgősen le kell állítania katonai hadjáratát Gázában – beleértve Rafahot is, ahol több mint egymillió kitelepített palesztin keresett menedéket. (BBC)
  • Megérkezett az első amerikai segélyszállítmány a Gázai övezetbe, egy ideoglenes mólón keresztül szállt partra, közölte az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága. Az X-en közzétett bejegyzésben megerősítették, hogy a segélyszállító teherautók helyi idő szerint körülbelül 9 órakor kezdtek partra szállni. „Ez egy folyamatban lévő, multinacionális erőfeszítés, hogy további segélyeket juttassunk el a gázai palesztin civileknek egy tengeri folyosón keresztül, amely teljes mértékben humanitárius jellegű” – olvasható a posztban, amiben azt is írják, hogy amerikai katonák nem szálltak partra. Az Egyesült Államok hetekkel ezelőtt kezdte meg az úszó bázis építését, hogy megkönnyítse a segélyek eljuttatását Gázába, miközben Izrael folytatja a Hamász elleni katonai hadjáratát. (BBC)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!