Robert Fico állapota kritikus, de stabilizálták

Legfontosabb

2024. május 16. – 09:35

Robert Fico állapota kritikus, de stabilizálták
Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes csütörtök reggel sajtótájékoztatót tart a kórház előtt – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota kritikus, de stabil. A szlovák miniszterelnök továbbra is a besztercebányai Roosevelt kórházban marad – mondta el Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes csütörtök reggel a sajtónak a kórház előtt. A szlovák miniszterelnökre Nyitrabányán (Handlová), egy kihelyezett kormányülésen lőtt rá a tömegből egy 71 éves férfi, ezután életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították át Besztercebányára Ficót.

Miriam Lapuniková, a besztercebányai kórház igazgatója és Kaliňák közösen tartott sajtótájékoztatójából kiderült: az éjszaka stabilizálták Ficót egy ötórás műtét után. A miniszterelnök továbbra is a kórházban marad, további beavatkozásokat végeznek majd el rajta. Kaliňák, miután meglátogatta a kórházban Ficót, sietősen fejezte be kora reggeli sajtótájékoztatóját, mert indult vissza Pozsonyba: itt folytatják a kormányülést. Kaliňák hozzátette, további információk már csak innen fognak érkezni, a kórház helyszínén több tájékoztatás nem lesz. A szlovák kormány 11 órakor biztonsági ülést tart, ezután valószínűleg újabb tájékoztatást adnak a médiának.

Aggódnak a miniszterelnökükért

A besztercebányai kórház előtt szerda este szinte csak a sajtó várakozott, illetve a kórház néhány betege (ők szabadon járhattak ki-be az épületből) nézte kintről, hogy mi történik. Csütörtök reggelre kevesebb rendőrautó és több civil jelent meg a kórház előtt: utóbbiak azonban nem a miniszterelnök miatt, hanem dolgozni, orvoshoz jönni. Mint néhányan közülük mondják, aggódnak a miniszterelnökükért, de „annyit tudnak tenni, hogy várják a híreket”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Szerda este hasonlóan néhány aggódó civil várakozott a kórház előtt. A merénylet után elmentünk a lövés helyszínére, ahol szemtanúk arról számoltak be, hogy 4-5 lövést hallottak, aztán csak a sikításokat. Mint mondták, az emberek sokkot kaptak az eset után, mert példátlan, „ilyen soha nem volt még Szlovákiában”, hogy egy miniszterelnök ellen merényletet kövessenek el.

Elfogták az elkövetőt

A szlovák sajtó egybehangzó értesülése szerint a támadó egy 71 éves író, Juraj Cintula volt, akit a helyszínen azonnal elfogtak. A férfi egy legálisan a tulajdonában lévő fegyverrel adta le a lövéseket Ficóra a nyitrabányai kultúrház előtt. A kormányfő éppen kezet fogott valakikkel, amikor a támadó oldalról előkapta a fegyverét. A férfi három verseskötetet írt, tagja a Szlovák Írószövetségnek.

2016-ban egy magán biztonsági szolgálatnak dolgozott, és akkoriban ő maga is támadás áldozata lett bevásárlóközpontban. A merénylet utáni kora esti sajtótájékoztatón arról beszélt a belügyminiszter, hogy a merénylő tette politikailag motivált volt, megvalósítását pedig nem sokkal az államfőválasztás után döntötte el.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A közösségi oldalakon elterjedt, hogy Cintula a Progresszív Szlovákia nevű liberális párt tagja/aktivistája/szimpatizánsa volt, a magyar kormánypropaganda pedig azonnal elkezdte terjeszteni, hogy egy „progresszív baloldali költő” hajtotta végre a merényletet; a Megafon propagandistái ontani kezdték az olyan posztokat, mint hogy a „szlovák Momentumnak is nevezett párt lelkes támogatója lőtte le a békepárti miniszterelnököt”. A párt ezt cáfolta.

Ráadásul Juraj Cintula a 2022-ben megszűnt Slovenskí Branci (SB) neonáci, migránsellenes szervezet elkötelezett szimpatizánsa is volt. Az este nyolckor tartott rendkívüli sajtótájékoztatón a belügyminiszter azt is bejelentette, a rendőrség megerősíti egyes médiumok és politikai szervezetek védelmét. A szlovák politikai pártok vezetői egységesen elítélték a támadást, és gyors felépülést kívántak Ficónak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!