Drámaian erősödik az antiszemitizmus a világban – állítja a Tel-avivi Egyetem jelentése

2024. május 5. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

A második világháború óta nem látott ütemben szaporodnak az antiszemita incidensek szerte a világban – áll a Tel-avivi Egyetem kutatóközpontjának jelentésében, amiről a Deutsche Welle írt.

A jelentés hangsúlyozta, hogy a zsidók iránti megnövekedett gyűlöletet nem lehet egyszerűen az izraeli, Hamász elleni gázai megtorló offenzíva által keltett érzelmekkel magyarázni. Már csak azért sem, mert számos felháborító antiszemita megnyilvánulást még az október 7-én kezdődött konfliktus előtt rögzítettek.

A jelentés készítői úgy látják, ha folytatódik a globális trend, akkor a zsidók nem élhetnek biztonságban és szabadságban a világ számos pontján.

Konkrét számokat is megneveztek: Németországban tavaly januártól szeptemberig 1365 antiszemita incidens történt, míg októbertől decemberig pedig 2249-et jegyeztek fel.

Az Egyesült Államokban négyezerre nőtt az incidensek száma az előző év utolsó negyedében, míg az első kilenc hónapban 3500 volt.

A jelentés egyik szerzője, Uriya Shavit, az egyetem professzora rámutatott, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a Dávid-csillag viselése, zsinagógák és közösségi központok látogatása is veszélybe kerülhet. „Vagy az, hogy a gyerekeket zsidó iskolába küldjék a szülők, hogy zsidó klubba járjanak az egyetemi hallgatók, vagy hogy héberül beszéljenek.”

Az arab világban is megugrottak a zsidó kifejezések a jelentés szerint. Gyakori jelenség, hogy démonizálják a zsidókat vallásuk miatt, és zsidóellenes összeesküvés-elméleteket terjesztenek, például hogy a zsidók ellenőrzik a világban mindenhol a médiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!