Egy norvég szexuális bűnöző azt szeretné, ha emberi jog lenne a közösségi médiához való hozzáférés

2024. május 2. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Egy norvég szexuális bűnöző arra kéri az ország legfelsőbb bíróságát, hogy nyilvánítsák emberi jognak a közösségi médiához való hozzáférést – írt az MTI.

A kérelmet benyújtó férfit tavaly 13 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert molesztált egy kiskorút, és 2 évre eltiltották a Snapchat közösségi oldal használatától, mert azon keresztül lépett kapcsolatba fiatal fiúkkal. A norvég legfelsőbb bíróság csütörtökön tárgyalja a beadványt, a férfi ügyvédei azzal érvelnek, hogy amennyiben megfosztják védencüket a közösségimédia-fiókjától, az sértené az emberi jogok európai egyezményét.

„Az ügy fontos kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az állam milyen mértékben korlátozhatja a közösségi oldalakhoz való hozzáférést, melyek jelentős eszközei a véleménynyilvánítás szabadságának és a társadalmi kapcsolatok fenntartásának” – mondta John Christian Elden védőügyvéd.

Az férfi kérelmét tavaly novemberben már elutasította a norvég fellebbviteli bíróság, azzal érvelve, hogy „a tilalmat arányosan mérlegelték ahhoz a tényhez képest, hogy az alperes a Snapchatet a gyermekek szexuális kizsákmányolására használta”. Ha a legfelsőbb bíróság is helybenhagyja ezt a döntést, az elítélt férfi utolsó jogorvoslatként az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordulhat.

Februárban a norvég bíróság elutasította a 2011-ben 77 embert meggyilkoló Anders Breivik beadványát, amelyben a magánzárkás büntetésének enyhítését kérte, mivel véleménye szerint az elszigeteltsége sérti az emberi jogait. Az igazságügyi minisztérium jogászai szerint Breivik az általa jelentett biztonsági fenyegetés miatt továbbra sem engedhető a többi elítélt közelébe.

A Snapchat 2023 második felében több mint 343 ezer fiókot tiltott le gyermekek szexuális kizsákmányolása miatt, ebből 879-et Norvégiában, de az nem tudható hogy ezek közül hányat tiltottak le véglegesen.

Februárban az Egyesült Államok Kongresszusában vonták kérdőre a közösségimédia-cégek vezetőit az amerikai gyerekek szexuális kiszolgáltatása miatt. A szenátusi meghallgatásra a Facebook, az Instagram, a TikTok, az X, a Snapchat és a Discord közösségi médiumokat üzemeltető vállalat vezérigazgatóit idézték be. A meghallgatáson republikánus és demokrata szenátorok egyaránt kérdéseket tettek fel a közösségi médiumok vezetőinek gyerekek internetes platformokon tapasztalható szexuális kizsákmányolásáról, illetve a gyerekek védelmében tett lépéseikről, ami időnként éles szóváltásokhoz vezetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!