Nem teszik kellemesebbé a börtönlétet a norvég tömeggyilkos Breiviknek

2024. február 15. – 19:56

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította a norvég bíróság Anders Breivik tömeggyilkos beadványát, amelyet magánzárkás büntetésének enyhítése végett indított – számolt be az MTI.

A 44 éves Breivik, aki 2011-ben 77 embert ölt meg Norvégiában, azzal érvelt, hogy elszigeteltsége sérti emberi jogait. A pert január elején indította.

„A törvényszék arra a következtetésre jutott, hogy büntetés-végrehajtási körülményei nem mondhatók és nem is voltak aránytalanul terhesnek mondhatók” – állapította meg az oslói kerületi bíróság, világossá téve, hogy nem sértették meg az elítélt emberi jogait.

Az igazságügyi minisztérium jogászai szerint Breivik az általa jelentett biztonsági fenyegetés miatt továbbra sem engedhető a többi elítélt közelébe.

A szélsőjobboldali Breivik 2011. július 22-én 69 embert gyilkolt meg Utøya szigetén a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában – többségükben fiatalokat. Oslo kormányzati negyedében pedig gépkocsiba rejtett pokolgéppel ölt meg további nyolc embert. Breivik a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb, 21 éves börtönbüntetését tölti, amelyet mindaddig meg lehet hosszabbítani, amíg veszélyt jelent a társadalomra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!