Sokan hidegrázást kapnak attól, mit húzna fel Trump veje a belgrádi épülettorzó helyére

Legfontosabb

2024. május 2. – 19:07

Sokan hidegrázást kapnak attól, mit húzna fel Trump veje a belgrádi épülettorzó helyére
Az épület látványterve – Forrás: Jared Kushner / X

Másolás

Vágólapra másolva

Trump Tower – emblematikus amerikai épület Manhattanben. Most Belgrádban építene valami hasonlót Donald Trump volt amerikai elnök veje, Jared Kushner, illetve Trump egyik legfőbb szövetségese, a volt szerb–koszovói különmegbízott, Richard Grenell.

A szürreális történet kulcseleme valami olyasmi, hogy Belgrád 1999-es amerikai bombázása után az Egyesült Államok ugyan még mindig sokak szemében első számú közellenség Szerbiában, de Donald Trump egyfajta népi hős. Olyan valaki, aki a szerbeknél csúcsra járatott állami propagandagépezet szerint az amerikai deep state, a demokraták, a liberálisok, a pedofilok, a szolgálatok és a civilek sötét összefogása ellen küzd, és így Szerbia nagy barátja.

Éppen ezért a szerbiai kormánypárti szavazók azt is lelkesen fogadnák, ha az exelnök csapata húzna fel új épületet a legemblematikusabb belgrádi torzó helyén, de a kritikusok, az ellenzékiek ezen teljesen ki vannak akadva, mint arról a New York Times is beszámolt. Ellenzéki pártvezetők szerint nem tájékoztatták őket megfelelően a tervekről, és nem tartanák elfogadhatónak, hogy ha Trump egyik családtagjának amerikai cége profitálhatna egy olyan területből, amit az Egyesült Államok vezette koalíció bombázott le 25 évvel ezelőtt.

Egy szimbolikus épület

A sztorink egy épület, illetve ma már inkább egy torzó körül játszódik. A Jugoszláv Védelmi Minisztérium egykori központja, vagy a köznyelvben a „vezérkari épület” (Zgrada Generalštaba) valóban túlzás nélkül emblematikus épület. Részben egyébként rossz értelemben is, hiszen titkosszolgálatok is működtek benne, de egyfajta, még nem kommunista, hanem inkább valamilyen összjugoszláv, ellenállási, összefogási romantikája miatt is.

1957 és 1965 között épült, és nekünk, magyaroknak is érdekes lehet, hogy

a Pécsen született Nikola Dobrović szerb építészzseni tervezte.

A Budapesten és Prágában tanult mester valóban fontos ember volt. A tehetséges építész a második világháború alatt valahol Dubrovnik környékén a partizánokhoz csatlakozott, de nemcsak emiatt, hanem valódi szakmai érdemei miatt is ő lett a második világháború után Belgrád első számú várostervezője, újjáépítője.

A nevezett dupla épület Belgrád központjában, a miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium mellett található, a Knez Miloš és a Nemanjina meghatározó utcák találkozásánál. Az ingatlan kialakítása is szimbolikus volt: a boszniai, mindössze 35 kilométer hosszú Sutjeska folyó kanyonjára és hídjára akart hasonlítani, ahol a második világháború egyik legjelentősebb jugoszláviai csatája zajlott. A szerb, horvát, montenegrói egyesített partizánok (ettől volt igazán jugoszláv az egész) egy véres ütközetben legyőzték a németeket.

Az erről készített Battle of Sutjeska az egyik legdrágább jugoszláv film volt, az 1973-as alkotásban Richard Burton játszotta Josip Broz Titót.

A jugoszláv egységet jelképező legendás film angol felirattal egyébként elérhető. Az épületekben tényleg minden szimbolikus volt, még a kövek is részben szerb, részben horvát forrásból származtak, a barna-vörös alap Kosjerićből (Szerbia) és a fehér márványlapok Brač szigetéről (Horvátország) érkeztek.

A Jugoszláv Védelmi Minisztérium egykori központja Belgrádban 2024 márciusában – Fotó: Andrej Isakovic / AFP
A Jugoszláv Védelmi Minisztérium egykori központja Belgrádban 2024 márciusában – Fotó: Andrej Isakovic / AFP

Ezt az épületet bombázták le az amerikaiak. Nem idézzük fel részletesen az 1999-es eseményeket, mindenesetre a koszovói cselekmények, az ottani albánokat ért súlyos atrocitások, Slobodan Milošević, Szerbia akkori vezetőjének etnikai tisztogatása miatt az Egyesült Államok, illetve kicsit terítve a felelősséget, a NATO 1999. április 29-30-án éjfél körül, az akkor amúgy üres épületet részlegesen lebombázta. Vélhetően tudatosan nem emberéleteket akartak a támadók kioltani, hanem szimbolikus pusztítást végeztek.

A 69-es csoport

Azóta Belgrád leghíresebb „háborús romja” ez a belvárosi emlékhely, a műemlék jelképezi az 1999-es NATO-bombázást és Szerbia szenvedését. Ugyanakkor Szerbiában egészen vad, már-már okkultista teóriák is kapcsolódtak az épület megtámadásához, amelyek ugyan vélhetően butaságok, de olyan érdekesek, hogy muszáj kicsit elidőzni velük.

Bizonyos kelet-európai autoriter vezetőknek, vagy diktátoroknak kemény szerzet volt a feleségük is. Nicolae Ceaușescu román diktátor neje, Elena például rendkívül képzetlen volt, de a tudomány világában igyekezett magát kibontakoztatni. Slobodan Milošević felesége, Mira (Mirjana) éppen ellenkezőleg, horoszkóp-hívő, okkultista nő volt. A 69-es csoport a paranormális dolgokban hívő, „imakommandó” volt, akik a mentális energiáikkal szerették volna támadni a NATO-bombázókat.

A neocortical warfare-nek, vagyis ennek a furcsa, mentális hadviselésnek az egyik fő harcosa egy jugoszláv katonai tábornok volt, így már 1999-ben elterjedt egy teória, hogy a 69-es csoportnak olyan ereje volt, hogy NATO-gépeket is leszedtek sorozatban, ezért kellett az épületet lebombázni. Nagy butaságnak hangzik, de a propaganda ezt a teóriát is felkarolta.

A nagy terv

Mindez ugyan aligha volt valós, de annyiban tényleg érdekes, hogy ennek a jelképes épületnek a maradékát, illetve a telkeit szerezné meg egy amerikai csoport, vagyis a Jared Kushner által fémjelzett Kushner Realty és az Atlantic Incubation Partners LLC, amelyeket Jonathan Kushner, Trump vejének unokatestvére jegyeztetett be.

Mindez tényleg nagyon megosztó projekt. Elég sok szerb érzi úgy, hogy ez mindennek az alja, az emlékhely megcsúfolása, kegyeletsértés. De mit keres egyáltalán Kushner Szerbiában? Kushner, akárcsak Trump, maga is ingatlanmágnás családból származott, mivel pedig apját lecsukták adócsalás miatt, elég hamar beletanult az üzletbe. Kushner ortodox zsidó, és amikor elvette Donald Trump lányát, Ivankát, utóbbi is betért a zsidó vallásba. Ez annyiban kapcsolódik a történetünkhöz, hogy ilyen háttérrel Kushner mégis elsősorban a Közel-Keleten lett aktív, többféle béketeremtő megbízása volt, közvetített Katar és Szaúd-Arábia, Izrael és az arab államok között, ma is elsősorban szaúdi pénzeket kezel.

2020 szeptemberében a muzulmán többségű Koszovó bejelentette, hogy maga is normalizálni kívánja kapcsolatait Izraellel. A tárgyalásokat Richard Grenell, a szerbiai és koszovói béketárgyalásokért felelős különmegbízott vezette Kushner támogatásával.

Grenellt is mindjárt bemutatjuk, mert a projektnek ő is fontos motorja, de azért a fenti előzmények alapján tényleg nem csodálkozhatunk azon, ha a Politico olyan hasonlatot használt a tervezett dealre, mintha New Yorkban a lerobbant tornyok helyén a tálibok emelnének luxusingatlanokat.

Mindenesetre a terv tarról szól, hogy az ingatlanfejlesztők végleg lerombolnák a mai emlékhelyet, a helyére pedig egy Trump Tower stílusú, luxuslakásokból, fitnesztermekből és irodákból álló sokemeletes komplexumot húznának fel. A kiszivárgott tervet elsőként nyilvánosságra hozó Aleksandar Jovanović Ćuta szerb ellenzéki politikus mindezt felháborítónak, kegyeletsértőnek nevezte.

Egy ellenzéki csoport március végén petíciót is indított a beruházás ellen, írja az AP. Szerintük törvény is kimondja, hogy az épületet nem lehetne a tervezett módon hotellé és luxuslakásokká alakítani, és azt szeretnék, ha a Szerbia Történeti Múzeumot költöztetnék a helyszínre.

A dokumentumok szerint azonban a tárgyalások valójában már legalább 2022 óta folynak, és a tervezett megállapodás értelmében a Szerb Infrastrukturális Minisztérium 99 évre szóló üzemeltetési engedélyt ajándékozna a két érintett telekre. Kushner előbb hallgatott, de azóta megerősítette a híreket.

A különös Richard Grenell

Magyarországon talán nem annyira ismert, de a sztoriban nagyon fontos szereplő Richard Grenell is. Ő Donald Trump alatt előbb németországi nagykövetként, majd szerbiai és koszovói megbízottként is szolgált, és kicsit olyan volt, mint maga Trump, vagyis elefánt a porcelánboltban. Nagyokat, harsányakat mondott, soha nem finomkodott, szívesen keverte a politikát az üzlettel, de tény, hogy

Szerbiában és Koszovóban is elismerték, állami kitüntetést is kapott, és kisebb eredményeket elért, mint például azt, hogy Pristina és Belgrád között újra indult repülőjárat.

Richard Grenell, az Egyesült Államok akkori koszovó-szerbiai párbeszédért felelős megbízottja találkozik Aleksandar Vučić szerb elnökkel Belgrádban tett látogatása során 2020. január 24-én. – Fotó: Milos Miskov / Anadolu Agency / Getty Images
Richard Grenell, az Egyesült Államok akkori koszovó-szerbiai párbeszédért felelős megbízottja találkozik Aleksandar Vučić szerb elnökkel Belgrádban tett látogatása során 2020. január 24-én. – Fotó: Milos Miskov / Anadolu Agency / Getty Images

A Trump-adminisztráció szerbiai és koszovói megbízottjaként olykor bagatellizálta a Koszovó és Szerbia közötti összetett politikai kérdéseket, de mivel azért sokat segített Aleksandar Vučić szerb elnöknek, a szerb propaganda megszerette. Erre jó példa, hogy a sokszor nagyon homofób szerb radikálisok afelett is elnéztek, hogy Grenell vállaltan meleg, miközben alighanem, ha egyszer is Vučić ellen beszélt volna, nem lett volna kegyelem – mesélte egy szerb forrásunk.

A továbbra is Trump egyik közeli szövetségesének tartott Grenellről egyébként többen potenciális külügyminiszteri várományosként suttognak, ha a volt amerikai elnök visszatér a Fehér Házba.

Állami propaganda és Trump imádata

Ha Trumpot újraválasztják, az mindenképpen javítaná Belgrád és Washington kapcsolatát – véli a hivatalos szerb propaganda. Ahogy egy szerb forrásunk meséli, az állami propaganda annyira durva és hatékony, hogy bárkiből egy pillanat alatt első számú közellenséget, de akár régi kedves barátot is csinál. Talán ma ez az első számú közellenség még az Egyesült Államok, talán Németország, vagy Franciaország, de ha az állami érdek az lenne, hogy Burundi legyen a szerbek fő ellensége, egy pillanat alatt elérné a média.

Itt most mellékvágány, de érdekes, hogy Franciaország megítélése miként ingadozott csak az elmúlt években. Az egykori szövetséges Franciaország egy ideig nagy ellenség lett (Koszovó elszakításában bűnösnek tartották a szerbek), például az első világháborús francia–szerb barátság emlékművét Belgrádban rendszeresen leöntötték, összefirkálták, de miután Vučić találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel, valahogy egy pillanat alatt újra barát lett Franciaország.

Donald Trump ebben a furcsa állami propagandavilágban most éppen barát.

A sztori a QAnon összeesküvés-elmélet idejéig nyúlik vissza. A szerbek közül sokan nagyjából azt gondolják az amerikai államról, mint a Capitoliumot elfoglaló zavargók, az államot valami erkölcstelen, liberális, civil, meleg, pedofil összefogásnak tartják, aminél aligha van rémesebb.

Mindezen azért nincs mit csodálkozni, mert az ezt hirdető orosz propaganda teljesen jelen van Szerbiában. A Russia Today, a Sputnik orosz tévék sugároznak, de a két legfontosabb szerb média, a szinte mindenki által nézett reggeli tévéműsorokat sugárzó Pink TV és a Happy TV is ezt nyomja, utóbbi adón az orosz katonai szóvivő magyarázza el minden este az orosz–ukrán front eseményeit, de pár szerb szakértő is szívesen csatlakozik a műsorba. Olykor mindez felirattal megy, olykor anélkül.

Éppen ezért több nyugati cég abba is hagyta a hirdetést ezeken a csatornákon, annyira erősnek érezték az orosz propagandát, írta a Politico. Ezeken a csatornákon tehát minden, ami jó, az orosz, viszont minden, ami rossz, az amerikai – közben viszont a propaganda arról beszél, hogy Trump nem amerikai, ő éppen le akarja győzni a rossz Amerikát.

Nagyon messzire persze nem kell mennünk, ha Trump különös megítéléséről szeretnénk olvasni. Magyarország is éppen kivár a jövő évi költségvetés elfogadásával, mert nem mindegy, hogy jövőre békére (értsd Trumpra), vagy háborúra (értsd Bidenre) kell felkészülni.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Donald Trumo korábbi amerikai elnököt ábrázoló falfestés Belgrádban 2017-ben – Fotó: Pierre Crom / Getty Images
Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Donald Trumo korábbi amerikai elnököt ábrázoló falfestés Belgrádban 2017-ben – Fotó: Pierre Crom / Getty Images

A legrémisztőbb forgatókönyv

Végül Szerbiában van egy nagyon fura, elég zagyva hit arról is, hogy az év végére miért lesz nagyon jó a szerbeknek – meséli belgrádi forrásunk. Ebben a nem túl megalapozott elképzelésben olyan elemek vegyülnek, hogy Donald Trump nyer az amerikai elnökválasztáson és nemcsak az amerikai deep state, de a belgrádi deep state (kommunista hagyaték) ellen is fellép, vagyis nem is baj, hogy eltörli a volt kommunista, volt szolgálati hagyatékot.

Ebben a mitológiában egy olyan, számunkra elég rémisztő elem is van, hogy az oroszok majd nagy sikereket érnek el Ukrajnában és már nem lesznek messze a nagy szövetségestől, vagyis Szerbiától.

Ha pedig így lesz, akkor esély nyílik a szerb revansra, vélik egyesek Belgrádban, vagyis Bosznia-Hercegovina, Koszovó, de akár Montenegró újraszabására is. Vélhetően ez nem lesz megalapozott, de a szerb elnöknek óvatosan kell politizálnia, mert van egy szűk baloldali, liberális, demokratikus ellenzéke, de van bőven még nacionalistább, szélsőségesebb is. Mindenesetre, a „toronyprojektet” ismerő szerb forrásunk úgy fogalmazott: ha Trump győz novemberben, akkor ezer százalék, hogy lesz Trump Tower Belgrádban, ha Biden, akkor pedig még meglátjuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!