A Hamász videófelvételt tett közzé a magyar-izraeli túszról

2024. április 27. – 15:49

A Hamász videófelvételt tett közzé a magyar-izraeli túszról
Palesztinpárti tüntetők Londonban április 27-én – Fotó: Hollie Adams / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szombati hírösszefoglalónk a közel-keleti konfliktusról.

  • A Hamász videófelvételt tett közzé szombaton két, október 7-én elhurcolt izraeli túszról, köztük a magyar-izraeli kettős állampolgárságú Omri Miranról. A 47 éves Omri Mirant, két kislány édesapját a Nahal Óz kibucban található otthonából vitték el a terroristák a Gázai övezetbe, ahonnan azóta, egészen szombatig nem volt róla életjel. Miran mellett a 64 éves amerikai-izraeli kettős állampolgárról, Keith Siegelről is közzétettek egy felvételt. Nem egyértelmű, hogy mikor rögzítették a képsorokat, de Miran a videón azt mondja, hogy már 202 napja tartják fogva, Siegel pedig a jelenleg is tartó pészah ünnepét említi meg, ami arra utal, hogy a közelmúltban készülhettek a felvételek. (MTI)
  • A Hamász épp átnézi a legújabb izraeli fegyverszüneti ajánlatot. Részleteket nem osztottak meg róla, csak annyit, hogy a javaslat Izrael válasza a Hamász két héttel ezelőtt átadott ajánlatára. (Guardian)
  • Kisebb károk keletkeztek a brit tankerben, amit ballisztikus rakétákkal lőttek a húszi lázadók a Vörös-tengeren. Az Irán által támogatott húszik három ballisztikus rakétát lőttek ki az ellenőrzésük alatt álló jemeni területekről a Vörös-tengeren közlekedő két hajó felé. A panamai zászló alatt futó brit Andromeda Star olajszállítóban kisebb károk keletkeztek, de folytatja útját. A másik megtámadott hajó az Antigua és Barbuda lobogója alatt közlekedő MV Maisha volt, amit nem ért találat. (MTI)
  • A BBC információi szerint a brit hadsereg egységei is részt vennének a Gázai övezetbe küldött segélycsomagok leszállításában. Végleges döntés még nem született az ügyben, és a BBC forrásai szerint a javaslat még nem jutott el Rishi Sunak miniszterelnök asztaláig. A terv az lenne, hogy a brit katonák vezetnék a teherautókat, amikkel először lehajtanának a hajókról a partra, ahonnan a kijelölt, biztosított elosztóközpontba szállítanák a segélycsomagokat. (BBC)
  • Több ezren tüntetnek Palesztina mellett London belvárosában. A Parlament térről a Hyde Parkig vonuló meneten részt vett például Jeremy Corbyn is, a Munkáspárt korábbi elnöke. A menetet nagyon sok rendőr kíséri. (Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!