Fejkamerás felvételek megkérdőjelezik az afganisztáni kivonulás legvéresebb pillanatáról szóló vizsgálatokat

2024. április 26. – 05:00

Fejkamerás felvételek megkérdőjelezik az afganisztáni kivonulás legvéresebb pillanatáról szóló vizsgálatokat
A kabuli repülőtér bejáratánál elkövetett halálos robbantásos merényletekben megölt afgánok hozzátartozói gyászolnak az elhunytak temetésén a Mártírok hegyén, az afganisztáni Kabul külvárosában, 2021. augusztus 27-én – Fotó: Marcus Yam / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden kormányzására az egyik legnagyobb árnyékot vetette az afganisztáni kivonulás, ami egyúttal jelentős népszerűségvesztést is okozott a demokrata elnöknek. Nem is maga a kivonulás ténye, hanem annak kívülről kapkodónak és átgondolatlannak tűnő módja okolható ezért, amivel párhuzamosan a tálibok diadalittasan vonultak be Kabulba, az afgán fővárosba. Az amerikai csapatok 2021. augusztusi 26-i evakuációja során hatalmas robbanás történt a kabuli reptéren, amiben 170 afgán és 13 amerikai halt meg.

A CNN új bizonyítékokra tett szert, amik árnyalják az eddigi amerikai vizsgálatok eredményeit, főleg abban, történt-e tűzharc azon a délutánon.

A CNN egy tengerészgyalogos GoPro-kamerájának felvételeit szerezte meg, majd tucatnyi további katonával beszélt a történtekről. Ez alapján az körvonalazódik, hogy nem szórványos lövöldözés történt, hanem nagyon komolyan tüzet nyitottak az amerikaiakra, akik válaszoltak erre. Egy afgán orvos is megerősítette, hogy ő maga is több sebesültből távolított el lövedékeket, a kórházi személyzet pedig többtucatnyi, lőtt sebbe belehalt embert számolt össze.

Mindez a CNN szerint megkérdőjelezi a védelmi minisztérium, azaz a Pentagon vizsgálatainak hitelességét, amikben szerintük elfedték volna, hogy valakik agyonlőttek civileket azon az augusztusi napon.

Mi történt pontosan?

2021. augusztus 26-án a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér előtt óriási robbanás történt, ami egy évtizeden belül a legtöbb áldozatot követelő merénylet lett Afganisztánban. Előtte a tálib előretörés miatt kétségbeesett afgánok ezrei próbáltak bejutni a reptérre, hogy az amerikai teherszállító repülők némelyikén elhagyhassák az országot. Az amerikaiak végül mintegy százezer embert juttattak ki az országból (a szövetséges országokkal együtt 120 ezer főnél is többet).

A reptér délkeleti, Abbey-kapuja körül volt a legdurvább a tülekedés, sok ember egy szennyvízzel és szeméttel teli vízelvezető csatornában állt, térdig elmerülve a mocsokban, várva a bejutást a reptér területére. Itt robbantott az ISIS-K merénylője egy hátizsákba helyezett pokolgépet. A Pentagon szerint nem tört ki nagy lövöldözés utána, az amerikai és a szintén a helyszínen lévő brit csapatok zömmel figyelmeztető lövéseket adtak le, és nem találtak el senkit.

Az amerikai Központi Parancsnokság 2023-ban pótlólagos felülvizsgálatot rendelt el az ügyben szemtanúk beszámolói és kongresszusi meghallgatások után, vizsgálva azt is, megelőzhető lett-e volna a robbantás. Idén április 15-én hozták nyilvánosságra a kiegészítő jelentést (itt olvasható), aminek fő megállapítása az lett, hogy az új információkkal együtt sincs ok kételkedni az első, 2021. novemberi jelentés tartalmában.

Írták ezt dacára annak, hogy sok afgán túlélő is heves tűzharcról számolt be.

Az említett tengerészgyalogos GoPro-felvételén (ami a robbantás előtt és után is perceken át rögzítette a történteket) legalább tizenegyszer lőnek, összesen négy percen át. Ez azért jóval több, mint a Pentagon által a jelentésben írt szimultán három lövéssorozat. Fontos megjegyezni, hogy a felvételeken hallani lehet a sorozatokat, látni nem (ahogy a sebesüléseket sem), így nem tudni, ki lő kire. Azt lehet látni, hogy tengerészgyalogosok menekülnek fedezékbe, miközben könnygáztól fulladoznak, mert a robbantás kioldotta egyikük gránátját is.

Valószínűleg az eseményeket rögzítő katona közli, felvette a történteket, egy hang pedig azt mondja: „Áttörnek.” A felvétel további részein a katonák számba veszik egységeiket, sérültjeiket, próbálnak magukhoz térni, miközben időnként fegyverropogás hallatszik.

A CNN több szakértővel megnézette a felvételt. Egyikük 43 lövést számolt össze, másikuk pedig jelezte, a felvételen nincs nyoma manipulációnak.

Hárít a Pentagon

A portál szerint a Pentagon jelentésében nem esik szó a videóról, így nem világos, mennyit láthattak belőle a védelmi tisztviselők. Még 2022 februárjában, valószínűleg ebből a felvételből nyilvánosságra hozták a robbanás pár másodpercét. A Pentagon közölte, mielőtt bármit mondanak, látniuk kell a felvételt, de hozzátették azt is, nem feltétlen változtat a vizsgálatok tényén, miszerint az ISIS-K támadása nem egy összetett támadás volt, és nem alakult ki heves tűzharc. A brit védelmi minisztérium is annyit ismert csak el, hogy katonái nem lőttek civilekre, csak figyelmeztető lövéseket adtak le.

Márpedig két évvel korábban a CNN beszélni tudott 19 afgán túlélővel, akik azt mondták, a robbantás után valakik lőttek a sebesültekre. „Emberekre céloztak. Előttem embereket lőttek meg és estek össze” – mondta a 16 éves Nazir. Núrullah Zahel szerint a menekülőkre lőttek, és az orvosi látleletek is azt mutatják, sokan kerültek kórházba lőtt sérülésekkel. Szaid Ahmadi doktor, egy azóta Finnországban élő kabuli orvos is több lőtt sérültet látott el akkor. Azt mondta a CNN-nek, hogy egy robbantás sérültjének testén sok seb van, de többen egy-két, nyilvánvalóan lőfegyvertől származó sebbel kerültek be a kórházba.

Ahmadi szerint aznap kapott egy fenyegető telefonhívást is, amiben azt közölték vele, hagyja abba annak rögzítését, mely sebesültek állapotát okozta lövedék.

A telefonban egy, a dari nyelvet folyékonyan beszélő hang figyelmeztette, ha szereti a családját és az életét, fejezze be az adatgyűjtést. Abba is hagyták, Ahmadi pedig utasította csapatát a bizonyítékok megsemmisítésére. Később névtelenül azért elmondta tapasztalatait, amit a Pentagon azzal söpört le, hogy a robbantások pusztításának fokozására használt csapágygolyók és a lőfegyverek lövedékei okozta sérülések nagyon hasonlók. Ahmadit egyébként a mai napig nem keresték meg a vizsgálatot végzők.

A Pentagon szóvivője annyit mondott erről a CNN-nek, hogy valóban nem kerestek meg afgánokat a jelentés készítésekor, de nem is érezték szükségesnek ezt, mivel az az amerikai műveletekre fókuszáltak.

Ki lőtt kire?

Az amerikai tengerészgyalogosok lövöldözésről szóló állításait egyébként sokszor azzal söpörték le, hogy a robbanás okozta agyrázkódás következményei voltak. Márpedig a CNN által megkérdezett katona szemtanúk egyöntetűen tűzharcról számoltak be. Hogy egy terrorista is lőtt-e rájuk, az nem egyértelmű a beszámolóból. Az egyik katona egyébként azt állította, a figyelmeztető lövéseket direkt megtiltották nekik, hisz a lövedékek civilek lakta területeken is landolhatnak. Így a lövések élesek, célra tartóak voltak, a beszámolók alapján a mesterlövészeknek fenntartott, a reptér kerítése mentén lévő toronyból jöhettek.

A megszólaltatott katona azt mondta, nem biztos benne, hogy a tengerészgyalogosok lenn a terepen nem nyitottak tüzet senkire. Azt is hozzátette, hogy az Abbey-kapuhoz vezényelt tengerészgyalogosok zömmel fiatalok voltak, akiket nagyon frissen képeztek ki. Szerinte mindenki hasonlóan reagált volna, főleg, hogy a kiképzés része annak megtanítása, hogy ilyen esetben azonnal viszonozni kell a tüzet, fedezéket keresni, majd harmadik fázisban már pontosan célozva viszonozni a tüzet.

Szánalmasnak nevezte a nevét nem vállaló katona a Pentagon magyarázkodását is: „Azt állítani, hogy minden tengerészgyalogos, minden katona, minden haditengerész a helyszínen traumás agysérülést szenvedett, és nem emlékszik a lövöldözésre, őrültség.” Érzelmesen bocsánatot is kért az afgán családoktól, hogy húsz év alatt nem tudták betartani az ígéreteiket, elintézni a Talibán mozgalmat, és így kellett távozniuk.

Egy másik tengerészgyalogos arról beszélt, látta, ahogy egyes társai visszalőnek valakire, utána onnan már nem is jött lövés. Egy másik hozzátette, nem a tálibok lőttek, ők (a reptér átvételére készülve) a környéken lévő pár konténer tetején állva, szintén sokkolva nézték a történteket, nem is fogták közben a fegyverüket. Volt, aki arra emlékezett, hogy egy őrmester arra utasította a tengerészgyalogosokat a robbanás után, hogy „menjetek vissza arra a falra, és lőjetek vissza azokra a rohadékokra”. Az illető, lábsérülést szenvedett tengerészgyalogos azonban nem látta, hogy társai valóban visszalőnének.

Christian Sanchez, egy túlélő, aki egy tengerészgyalogosok beszámolóit gyűjtő YouTube-csatornának beszélt korábban, azt mondta, a robbanás után csengett a füle és villanásokat látott. Aztán puffanásokat kezdett hallani, rájött, hogy valaki lő rá, elkezdett hát visszatüzelni.

Az biztos a CNN szerint, hogy a Pentagon által nyilvánosságra hozott információk közt akadnak hiátusok, és hogy egy kongresszusi meghallgatáson 2021-es katonai vezetők is elismerték, vannak olyan felvételek a minisztérium birtokában, amiket nem publikáltak. Egy amerikai katonai túlélőt idéz végül a cikk, aki szerint a katonai vezetés azt állítja, „hogy amit láttál, az gyakorlatilag nem az igazság. Fogd be a szádat, majd mi beszélünk helyetted.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!