Sírva nevezte katasztrofálisnak az afganisztáni kivonulást egy katona az amerikai kongresszus előtt

2023. március 9. – 14:03

Sírva nevezte katasztrofálisnak az afganisztáni kivonulást egy katona az amerikai kongresszus előtt
Tyler Vargas-Andrews tengerészgyalogos a 2023. március 8-i kongresszusi meghallgatásán – Fotó: Win Mcnamee / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Katasztrofális volt az amerikai katonák kivonásának menete Afganisztánból – mondta az amerikai kongresszus meghallgatásán egy 25 éves amerikai tengerészgyalogos, Tyler Vargas-Andrews.

A képviselőház külügyi bizottsága a Joe Biden vezette kormányzat felelősségét vizsgálja az Egyesült Államok afganisztáni kivonulásával kapcsolatban, írja a BBC. Az amerikai csapatok tavaly augusztus végén hagyták el Afganisztánt, nagyjából három hét alatt mintegy 126 ezer embert szállítottak el az országból, véget vetve ezzel a 2001. szeptember 11. után indított missziónak.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború.

Ekkor viszont még jelen voltak amerikai katonák Kabulban, köztük Vargas-Andrews is, aki szerint káosz és kapkodás jellemezte ezeket a napokat. A tengerészgyalogos kiemelte beszámolójában az augusztus 26-i eseményeket is, amikor két öngyilkos merénylő támadt az evakuálásra váró afgánokra a kabuli reptéren.

Vargas-Andrews a jobb karját és a bal lábát is elveszítette a kabuli reptéren történt merényletben – Fotó: Win Mcnamee / Getty Images via AFP
Vargas-Andrews a jobb karját és a bal lábát is elveszítette a kabuli reptéren történt merényletben – Fotó: Win Mcnamee / Getty Images via AFP

Vargas-Andrews vallomása szerint ő és más tengerészgyalogos bajtársai is értesültek arról, hogy valaki merényletre készül, a tömegben pedig észre is vette a feltételezett elkövetőt. Azonban amikor erről értesítette a feletteseit, és engedélyt kért a közbelépésre, „egészen egyszerűen ignoráltak minket”.

A merényletben 13 amerikai katona és 170 afgán civil halt meg. Vargas-Andrews elmondása szerint a levegőbe repült, majd amikor kinyitotta a szemét, azt látta, hogy társai holtan vagy eszméletlenül fekszenek körülötte:

„Teljesen kikészült a testem a robbanástól. Felszakadt a hasfalam, és a fedetlen testem minden pontját repeszek és golyószilánkok borítoták”

– mondta Vargas-Andrews, aki a vallomása közben elsírta magát.

„Látom azoknak az arcát, akiket nem tudtunk megmenteni, akiket hátrahagytunk (…) A hanyagság, és a számonkérés teljes hiánya megbocsáthatatlan.”

Vargas-Andrews mellett szerdán hallgatta meg David Scott Mann nyugalmazott alezredest is, aki szerint „gyomorforgató” tapasztalat volt az afganisztáni evakuálás. 81 százalékkal többen hívták a veteránok forródrótját a kimenekítés utáni hónapokban, az alezredes szerint pedig az Egyesült Államok egy „mentális egészségügyi cunamit” élt át.

Mann azt mondta, egyik Afganisztánban szolgáló ismerőse öngyilkos lett az evakuáció után. „Egyszerűen nem talált kiutat ennek az erkölcstelenségnek a sötétségéből.”

A bizottság előtti korábbi tanúvallomásokhoz hasonlóan Mann nemcsak Bident, de az összes korábbi elnökséget hibáztatta az afganisztáni fiaskóért:

„Amerika rossz hírnevet szerzett a szövetségesei előtt azzal, hogy generációkon át, rendszerszinten hagyta cserben őket – és az emberi hulladék parazsait hagyta maga után a dél-vietnámiaktól a szíriai kurdokig.”

Az afganisztáni helyzetről ezen a gyűjtőoldalon találja az összes cikkünket.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!