Atomfegyvereket telepít Oroszország a finn határ közelébe

2024. április 23. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeiről.

Taktikai nukleáris rendszereket telepít Oroszország a finn határ menti Karéliában – írja a Euronews az Izvesztyija alapján, ami orosz védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva számolt be a fegyverek telepítéséről. Ez a terület történelmileg Finnországhoz tartozott, amelyet 1940-ben „adott bérbe” a Szovjetuniónak, és azóta sem követelte vissza (bár a finn-szovjet ún. folytatólagos háború finn vereséggel ért véget 1944-ben, így ez nem is lett volna reális).

Az új rakétadandárt cirkáló- és ballisztikus rakéták mellett nukleáris robbanófejjel is felszerelhető Iszkanderek alkotják. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tavaly januárban jelentette be, hogy visszaállítják a 2010-es haderőreform során felszámolt leningrádi (a mai Szentpétervár térsége) katonai körzetet. A finn határnál felállított rakétadandár is ehhez a körzethez tartozhat. Az ukrán és a lengyel határt a szintén tavaly visszaállított moszkvai körzet ellenőrzi.

A mára 1300 kilométeres NATO-határ övezetében található a világ legnagyobb koncentrált tüzérségi ereje 1500 löveggel és 100 rakétarendszerrel. Finnországban 2023 vége óta 15 létesítmény és zóna áll az amerikai csapatok rendelkezésére, ahol katonai felszerelést és lőszert tárolhatnak. Ezek között négy légibázis, egy hadikikötő és egy katonai vasútvonal is található.

Andrzej Duda lengyel elnök pont hétfőn jelentette ki, hogy Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén, amennyiben a szövetségesek úgy döntenek, tekintettel arra, hogy Oroszország megerősíti fegyverzetét Belaruszban és a Moszkva által irányított exklávéban, Kalinyingrádban.

Az Egyesült Királyság az eddigi legnagyobb katonai segélyét ígéri Ukrajnának

Rishi Sunak brit miniszterelnök az eddigi legnagyobb brit támogatási csomagot ígéri Ukrajnának, a listán szerepel többek közt: hatvan különböző könnyű katonai vízi jármű, több mint 1600 csapásmérő és légvédelmi rakéta, nagy hatótávolságú irányított precíziós rakéták, négyszáznál több szárazföldi katonai jármű és csaknem négymillió lőszer lesz majd – írja a Guardian.

Sunak hétfőn arról beszélt, hogy szerinte Vlagyimir Putyin nem áll meg a lengyel határnál, ha Oroszország megnyeri a háborút. A miniszterelnök kedden Lengyelországba látogat, ahol Donald Tusk lengyel államfővel és Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával tárgyal az európai biztonságról és az orosz fenyegetésről. A mostani csomaggal együtt Nagy-Britannia a jelenlegi pénzügyi évben 3 milliárd font (1375 milliárd forint) katonai támogatásban részesíti Ukrajnát.

„Ukrajna fegyveres erői továbbra is bátran harcolnak, de szükségük van a támogatásunkra – és most van rá szükségük. A csomag segíteni fog abban, hogy Ukrajna rendelkezzen azzal, amire szüksége van ahhoz, hogy felvegye a harcot Oroszországgal szemben” – mondta a miniszterelnök. A brit kormány a háború kezdete óta csaknem 12 milliárd font értékű katonai, humanitárius és gazdasági segítséget nyújtott Ukrajnának. Bejelentés azután történt, hogy az amerikai képviselőház több hónapos huzavona után végül jóváhagyta az Ukrajnának szánt katonai segélycsomagját, amely 61 milliárd dolláros összeggel segíti az orosz invázió elleni küzdelmet.

Intenzív csapások Harkiv környékén

Eközben a harctéren folyton zajlanak a harcok: Oroszország arra próbálhatja rávenni az ukránokat, hogy hagyják el Harkivot egy esetleges offenzíva előtt, írja a Sky News elemzőkre hivatkozva. Még márciusban az orosz állami televízió propagandistája, Vlagyimir Szolovjov azt mondta, hogy az erőknek „negyedről negyedre” kellene lerombolniuk Harkiv városát, és azt javasolta, hogy adjanak 48 órát az ukrán civileknek a város elhagyására. Egy orosz kiadvány jelentései most ezt erősítették meg: meg nem nevezett katonai forrásra hivatkozva azt állították, hogy egy orosz támadó hadművelet elkerülhetetlen, és hogy a helyzet Harkiv városában „rosszabb lesz, mint Bakhmutban és Avdiivkában”.

 A részben megsemmisített tévétorony – Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters
A részben megsemmisített tévétorony – Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters

Moszkva az utóbbi időben fokozta támadásait, miközben Ukrajna a légvédelmével küzd. Harkiv és környéke hétfőn intenzív csapások áldozata volt, a város 240 méter magas tévétornya kettétört és a földre zuhant, a helyi tisztviselők szerint orosz rakétatámadás érte. Kedd hajnalban pedig kilenc ember megsérült a fekete-tengeri Odessza kikötőjében egy orosz dróntámadás után, közölték ukrán katonai tisztviselők. A sérültek közül négyen csecsemők és gyermekek, őket kórházba szállították.

Az MTI arról ír, az orosz erők kedd reggel irányított légibombát dobtak a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városára, aminek következtében öt helyi lakos megsérült – közölte Vadim Filaskin, a régió kormányzója és a megyei ügyészi hivatal közösségi oldalain. Egy autó sofőrje és négy utasa sérült meg. Az áldozatoknál többszörös repeszsebeket diagnosztizáltak, ketten súlyos állapotban vannak. Ezen felül lakóházak homlokzata, autók és vezetékek rongálódtak meg.

Filaskin a Telegramon arról is hírt adott, hogy két civil életét vesztette Pokrovszk környékén orosz támadások következtében. A déli Herszon megyében Beriszlav városára dobtak orosz drónok robbanóanyagot, ott a megyei kormányzói hivatal szerint egy 63 éves férfi sérült meg. Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon arról is írt, hogy az elmúlt 24 órában az orosz csapatok többször ágyúzták a herszoni régiót, és az ellenséges csapások következtében két ember vesztette életét és további hat megsebesült.

Ukrán veszteségek, az oroszok szerint

„A különleges hadművelet kezdete óta az ukrán fegyveres erők veszteségei összességében csaknem félmillió katonát tettek ki” – mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi minisztériumi ülésen. Kilátásba helyezte az ukrán területen lévő logisztikai központok és a nyugati fegyvereket tároló raktárbázisok elleni csapások intenzitásának növelését, valamint azt, hogy az orosz fél el fogja érni kitűzött céljait.

Emlékeztetett rá, hogy az orosz hadsereg az elmúlt napokban „felszabadította” a donyecki régióban lévő Pervomajszke, Bohdanivka és Novomihajlivka települést, és azt mondta, hogy folyamatban van az „ellenőrzési övezet kiterjesztése” Berdicsiben és Heorhijivkában, miközben a folyamatos orosz tűzhatás megakadályozza az ukrán felet a védelmi vonal megtartásában – írja az MTI

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!