Ez a hétvége sem telt medvetámadás nélkül Szlovákiában

2024. április 22. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb szlovákiai medvetámadásról számolt be az Új Szó Online a Nový Čas című portálra hivatkozva. Ezúttal a kiszucaújhelyi (Kysucké Nové Mesto) járásbeli Gerebesben (Povina) csapott le a ragadozó, az áldozat pedig egy túrázó férfi volt.

A falu polgármestere szerint a férfi önkéntes tűzoltó, aki egy szakmai előadás után döntött úgy, hogy elmegy sétálni a hegyre. Ő maga telefonált, miután megtámadta a medve. A bal combjának belső részét harapta meg, és a jobb csípőjén is zúzódások keletkeztek. Sokkot kapott, a zsolnai kórházba szállították.

Szlovákiában egyre gyakrabban fordulnak elő hasonló esetek. Március közepén Liptószentmiklós belvárosában sebesített meg öt embert egy medve. Ezt az állatot néhány nappal később kilőtték. Áprilisban is folytatódott a sorozat, az egyik támadás a liptószentmiklósi járásban, a másik a Polyána hegységben történt.

Megkérdeztük Soňa Mäkkát, a Denník medvetámadásokkal sokat foglalkozó újságíróját a mostani esetekről és az általános medvehelyzetről. Mäkká a szlovákiai medvepopuláció nagyságához egy cseh kutatást említett: eszerint 1056 körüli egyedszám jött ki egyetemi kutatóknak, amit ugyan más szlovák kutatók a minták elégtelen száma miatt kritizáltak, de az Európai Bizottságnak is ezt jelentették.

Szlovákia a szintén medvetámadásokkal küzdő Romániával közösen szeretné elérni az Európai Unió Környezetvédelmi Miniszterek Tanácsánál, hogy a medvék alacsonyabb kategóriába tartozzanak, ezáltal könnyebben kilőhetők legyenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!