Hiába a tiltakozások, vallási, politikai és törvényi kötelezettség a nőknek a fejkendőviselés az iráni elnök szerint

2024. április 21. – 22:35

Másolás

Vágólapra másolva

A heves társadalmi tiltakozások ellenére Ebrahim Raiszi iráni elnök vasárnap kiállt a kötelező fejkendőviselésre vonatkozó szabályok szigorúbb hatósági kikényszerítése mellett – írja MTI.

„A fejkendő tiszteletben tartása az iráni nők számára nemcsak vallási, hanem politikai és törvényi kötelezettséget is jelent” – közölte Raiszi az iráni elnöki hivatal honlapján. Ezért „nincs semmi kétség”, hogy továbbra is következetesen végezni kell az előírás betartására vonatkozó ellenőrzéseket, írta.

A perzsa újév március 20-i kezdetével az iráni rendőrség és az erkölcsrendészet megújult szigorral lép fel a radikális iszlám öltözködési szabályok megsértőivel szemben. A közösségi médiában olyan felvételek is megjelentek, amelyeken nők és erkölcsrendészek keverednek vitába a kötelező fejkendőviselés miatt. Két éve több hónapig tartó tömeges tüntetéseket váltott ki egy 22 éves iráni kurd nő, Mahsza Amini halála, akit 2022 szeptemberében vett őrizetbe az erkölcsrendészet a szigorú öltözködési szabályok megsértéséért. Amini az őrizetben életét vesztette, feltehetően súlyos bántalmazás miatt.

A tüntetések óta egyre több iráni nő tér el a kötelező öltözködési szabályoktól, amelyet a vallási keményvonalasok nem tolerálnak. Ugyanakkor egyes vallási körökben bírálják is a szigorú hatósági ellenőrzéseket azzal érvelve, hogy nem lehet erőszakkal kikényszeríteni, hogy a nők ájtatosan kövessék az iszlám előírásait.

Iránban előfordul, hogy kendő-nemviseletük miatt bíróság elé citálják a nőket, aztán pszichiátriai kezelésre küldik tovább őket vagy bizarr büntetéseket szabnak ki rájuk, például volt olyan, akit hullamosóként dolgoztattak. Elemzők szerint mindez azt mutatja, hogy az idősödő férfiakból álló elit egyre kevésbe tartja ellenőrzése alatt a társadalmi folyamatokat, és egyre szélesebb a szakadék a lakosság és a teokratikus vezetés között. Az országban tavaly nyártól ismét az erkölcsrendészet ellenőrzi a fejkendőviselési előírásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!