Cukrot találtak a Nestlé fejlődő országokban eladott tápszereinek mintájában

2024. április 17. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

Cukrot és mézet ad a Nestlé az Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában eladott tápszereihez, gabonapelyheihez, és ezzel figyelmen kívül hagyja a WHO európai elhízás elleni irányelveit, derül ki a Public Eye oknyomozó szervezet jelentéséből. Az oknyomozó szervezet egy laborban vizsgáltatta meg a termékekből származó mintákat, a vizsgálat pedig szacharóz vagy méz formájában hozzáadott cukrot mutatott ki az egyévesnél idősebb gyerekeknek szánt Nido, és a 6 hónapos és kétéves kor közöttieknek szánt Cerelac gabonapehely mintáiban, írja a Guardian. A lap azt írja, hogy a Nestlé fő európai piacain, például Nagy-Britanniában a kisgyerekeknek szánt tápszerekben nincs hozzáadott cukor.

Laurent Gaberell, a Public Eye mezőgazdasági és táplálkozási szakértője szerint a Nestlének a világ egyik országában sem szabadna olyan, a három év alatti gyerekeknek szánt termékeket árulni, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak. A WHO európai régióra vonatkozó iránymutatásai szerint a három év alatti gyermekek számára készült élelmiszerekben nem szabad hozzáadott cukrot vagy édesítőszert használni. Bár más régiókra vonatkozóan nem készültek külön iránymutatások, a kutatók szerint az európai dokumentum a világ más részein is ugyanúgy érvényes.

Az elhízás világszerte egyre nagyobb problémát jelent az alacsony és közepes jövedelmű országokban a WHO szerint, Afrikában 2000 óta közel 23%-kal nőtt az öt év alatti túlsúlyos gyermekek száma. Világszerte több mint 1 milliárd ember él elhízással.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!