Az emberi beavatkozás is felelős lehet a Dubajra lezúduló özönvízért

2024. április 17. – 19:00

Az emberi beavatkozás is felelős lehet a Dubajra lezúduló özönvízért
Dubaj, a Közel-Kelet Velencéje 2024. április 17-én Fotó: Ahmed Ramazan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Arab Emírségek a világ egyik legszárazabb országa, évente átlagosan kevesebb, mint 100 milliméter eső – egészen pontosan 94,7 milliméter – áztatja az Rub' al-Kháli homokdűnéit. Ehhez képest a hét elején két nap alatt 142 milliméternyi csapadék zúdult a tengerparton fekvő Dubaj városára, elárasztva a fontos nemzetközi légiközlekedési csomópontként is szolgáló repteret. Abu-Dzabi közelében még ennél is több, 254 milliméter zúdult egy Khatm al-Sakla nevű településre.

Az időjárási adatok 1949-es rögzítése óta még soha nem esett le ilyen gyorsan ennyi csapadék.

Az eső hétfő este kezdődött, és kedd reggel fokozódott felhőszakadássá. A legtöbb iskolában tanítási szünetet rendeltek el, az állami alkalmazottaknak otthoni munkavégzést rendeltek el. Azok, akik útnak indultak, szinte mind az áradásban rekedtek, mely járhatatlanná tette a Dubajon keresztülvezető 12 sávos Zajed sejk sugárutat is (a csekély csapadék miatt az utakat víznyelők nélkül szokás építeni). A kormány szivattyús autókkal próbálta csökkenteni a vízszintet, illetve vízteleníteni az elöntött lakóépületeket.

A gyér hivatalos tájékoztatásból kiderül, hogy egy 70 éves férfi életét vesztette, amikor autójával együtt elsodorta az ár.

Kedden leállították a nemzetközi légi forgalmat is, a repülőtérre érkezőknek valóságos folyamon kellett átgázolniuk a terminálig. Sokaknak a repülőtéren vagy a metróban kellett tölteniük a kedd éjszakát. A nemzetközi repülőtér igazgatója elismerte, hogy „eddig nem látott nehézségekkel” kellett megküzdeniük.

Az AP beszámolója szerint az özönvizet részben emberi beavatkozás is előidézhette; az apadó talajvízkészletre és a fokozódó szárazságra válaszul ugyanis a 2023-as klímacsúcsnak otthont adó Emírségekben elterjedt az az angolul „cloud seeding”-nek nevezett eljárás, mely során kisrepülőkből a felhőkbe juttatott anyagokkal növelik a lehulló csapadékmennyiséget. A hírügynökség repülőforgalmi adatok alapján állítja, hogy a felhőszakadás előtt hat-hét ilyen repülés történhetett Dubaj felett.

A csapadék természetesen nem korlátozódott a Magyarországnál némileg kisebb ország területére, kisebb mértékben jutott Bahreinbe, Ománba, Katarba és Szaúd-Arábiába is. Az Egyesült Arab Emírségek déli szomszédjában található Ománban az özönvízszerű eső 19 áldozatot követelt, köztük tíz iskolás korú gyerek életét, akiket egy kisbuszban sodort el az ár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!