A reptérből tengerpart, az utakból folyó lett – hatalmas eső zúdult Dubajra

2024. április 16. – 19:06

A reptérből tengerpart, az utakból folyó lett – hatalmas eső zúdult Dubajra
Autós araszol egy árvízzel elárasztott úton a heves esőzések sújtotta Dubajban. A viharos időjárás miatt ideiglenesen más repülőterekre irányíttották át az érkező gépeket a dubaji nemzetközi repülőtérről – Fotó: Ali Haider / MTI / EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden közel egyévnyi esőmennyiség árasztotta el néhány óra alatt Dubajt: a városban az utak folyókká váltak, a repteret egy ideig le kellet zárni, de az otthonokba és az üzletekbe is betört a víz – írja a CNN.

A Dubaji Nemzetközi Repülőtér aszfaltcsíkjai is víz alá kerültek, szokatlan látvány az egyébként száraz városban, ahogy a hatalmas gépek átkelnek a kialakult árvízen.
A repülőtér közel fél órára le is állt, de az odavezető utakon is jelentős áradások voltak. Az időjárási megfigyelések szerint kedden mindössze 12 óra alatt közel 100 milliméter eső esett, ami az ENSZ adatai szerint körülbelül annyi, mint amennyi Dubajban egész évben szokott.

Az eső egyébként úgy zuhogott, hogy néhány autós kénytelen volt elhagyni az autóját, mivel a víz folyton emelkedett alattuk. Az Egyesült Arab Emírségekben forró és száraz éghajlat jellemző, az esőzések ritkák, így az infrastruktúra nem is alkalmas az ilyen szélsőségek kezelésére. A reptér például így nézett ki az eső után:

A hatalmas esőt egy nagyobb viharrendszerhez okozza, ami az Arab-félszigeten halad át. Ugyanez a viharrendszer szokatlanul csapadékos időjárást eredményezett a közeli Ománban és Irán délkeleti részén is. Kedd estére az eső alábbhagy a térségben, de szerdán még előfordulhat néhány zápor, mielőtt visszatér a megszokott száraz időjárás.

Az éghajlatváltozás miatt az ilyen özönvízszerű esőzések egyre gyakoribbá válnak majd olyan helyeken is, ahol korábban ez nem volt jellemző.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!