Közel 600 embert vettek célba Pegasus kémszoftverrel az előző lengyel kormány alatt

2024. április 16. – 19:52

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelországban 2017 és 2022 között, a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása alatt csaknem 600 embert figyeltek meg a Pegasus kémprogrammal – írja a Notes from Poland.

A biztonsági szolgálatokért felelős miniszter szerint bár sok legitim célpontot is megfigyeltek, túl sok volt az olyan eset, amikor a Pegasust a korábbi kormány számára „kellemetlen” személyek ellen használták. Donald Tusk kormánya decemberi hivatalba lépésekor ígérte meg, hogy kivizsgálják a kémszoftver használatával kapcsolatos állítólagos visszaéléseket.

Februárban egy külön parlamenti bizottságot is létrehoztak a kivizsgálás érdekében, de ettől független ügyészek is vizsgálódnak az ügyben. A bizottság első tanúként a PiS elnökét, Jarosław Kaczyńskit hívta be, április elején pedig 31 személyt idéztek be tanúnak. Azt vizsgálják, hogy történt-e hatalommal való visszaélés vagy bármilyen kötelességszegés.

A megfigyeltek között van Krzysztof Brejza, a Donald Tusk által vezetett Polgári Platform politikusa. Őt még akkor vették célba a kémszoftverrel, mikor 2019-ben pártja kampányfőnöke volt. A PiS vezetői, köztük Kaczyński, mindig azt állították, hogy a kémprogramot legálisan és törvényes célpontok ellen használták.

A Pegasus egy izraeli kémszoftver, amivel okostelefonokat tudnak lehallgatni, de ezzel hozzá tudnak férni mindenféle telefonon tárolt adathoz is. 2021 nyarán derült ki, hogy Magyarországon és más országokban ellenzéki politikusokat, üzletembereket és újságírókat is megfigyeltek vele, Kósa Lajos pedig elismerte, hogy itthon a Belügyminisztérium vette meg a kémszoftvert (bár az ügyészség később azt állította, ez „tényszerűen nem felel meg a valóságnak”). Az ügy az Európai Parlamentig is eljutott, külön bizottságot hoztak létre, ami a Pegasus használatát vizsgálja, akik tavaly még Magyarországra is ellátogattak. A magyar kormány nem fogadta a delegációt, Varga Judit pedig brüsszeli bohózatot emlegetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!