Izrael az ENSZ-ben: Irán megmutatta igazi arcát, a világnak cselekednie kell

2024. április 15. – 06:38

frissítve

Izrael az ENSZ-ben: Irán megmutatta igazi arcát, a világnak cselekednie kell
Izrael ellenes iráni tüntetők a teheráni brit követség előtt 2024. április 14-én, az iráni ámadás után – Fotó: Majid Asgaripour / WANA / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Irán szombat éjjel drónokkal és rakétákkal is támadást indított Izrael ellen. Ez példa nélküli, Irán még sosem támadta meg saját területéről Izraelt.
  • Irán a két hete a damaszkuszi konzulátusukat ért csapás miatti válaszlépésnek nevezte a támadást. Teherán és Damaszkusz is Izraelt tette felelőssé a csapás miatt.
  • Több világvezető nagyhatalom, illetve többek között az EU, a NATO és a G7-ek is elítélték az iráni támadást, felszólítva arra Iránt, hogy ne eszkalálja a háborút.
  • Izrael vasárnap arról tárgyalt, válaszoljon-e Irán támadására. Izrael elnöke arról beszélt, hogy Irán támadása hadüzenet volt, de Izrael békére törekszik. Több vezető izraeli politikus szerint szükség van a kemény válaszlépésre, amit sajtóértesülések szerint akár már hétfőn végrehajthatnak.

Herzi Halevi izraeli vezérkari főnök egy közleményben reagált arra, hogy bármikor bekövetkezhet Izrael viszontválasza. „Irán ártani akart Izrael Állam stratégiai képességeinek, ez olyasmi, ami ezelőtt még nem fordult elő. Fel voltunk készülve a Vaspajzs műveletre, ami arra késztette Iránt szembenézhetett a légi fölénnyel” – mondta a Nevatim légibázison, amit Irán szintén támadott (bár csak kisebb károkat okozott).

Halevi szerint Izrael szervezetten nézett szembe a fenyegetéssel, az állam még mindig erős, és képes egyedül boldogulni, de persze örül, ha az USA vele van. A vezérkari főnök szerint Izrael mérlegeli a választ, ami biztosan be fog következni. Úgy tudni, a háborús kabinet kedden is összeül, így a korábbi híresztelésekkel ellentétben egy fokkal valószerűtlenebb, hogy már hétfőn visszavág Izrael. (Times of Israel)


Korábbi posztunkban még azt írtuk, megsebesült négy izraeli katona Libanon közelében, egy robbanásban, amit a Hezbollah magára vállalt. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azonban közölte, a négy katona Libanon területén volt, amikor megsérült – írja a BBC News.

A Hezbollah azt állítja, ők robbantottak, amikor az izraeli katonák átlépték a határt. Izrael északi részén a gázai háború kitörése óta változó intenzitású harcok folynak, a két fél rendszeresen átlő a másik területére, az azonban ritka, hogy az izraeli katonák átlépnék Libanon határát.

Egyfajta furcsa háború zajlik jelenleg Izrael és Irán között, mindkét fél úgy akar lesújtani a másikra, hogy az ne eszkalálódhasson regionális, totális háborúvá, de arcvesztés nélkül megússza az ellensége csapását. Izraelen van a sor az iráni méretes légitámadás után, és a Times of Israel szerint a háborús kabinetjük pont azt mérlegeli, miként tudna akkora fájdalmat okozni most Iránnak, ami nem kergeti bele egy nagy konfliktusba.

Eközben a Wall Street Journal arról ír, az izraeli válaszcsapás akár már a mai napon megtörténhet. A lap szerint is az a helyzet és talán a cél is, hogy a végén mindkét fél azt hangoztathassa, hogy győzelmet aratott.

Nem bírálta nyilvánosan Iránt Oroszország a hétvégi támadás után, de osztozott más országok aggodalmában, amit az események eszkalálódása miatt fogalmaztak meg. Izrael szövetségesei mellett az Iránhoz közelebb állónak tekintett országok is önmérsékletre szólították fel mindkét felet.

Oroszország nem fogalmazott ilyen keményen, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a közel-keleti háborúról csak annyit mondott, hogy „a további eszkaláció senkinek sem áll érdekében”. Hasonlót mondott a kínai külügyminisztérium is, de ők azért hozzátették, hogy a felek„tanúsítsanak önmérsékletet és kerüljék a feszültségek további fokozódását”. (BBC)

Az Izraeli Védelmi Erők négy katonája megsebesült éjjel egy Libanonhoz közeli robbanásban – közölte az izraeli haderő azzal, hogy a sérüléseket ismeretlen eredetű robbanás okozta, a katonákat pedig kórházba vitték, hogy orvosi ellátásban részesítsék őket. Az izraeli média arról számolt be, hogy a gyanú szerint a Hezbollah lehetett felelős a támadásért, és később közölték is, hogy a Hezbollah vállalta a felelősséget a történtekért. (Guardian)

Irán nem a feszültség fokozására törekszik, hanem arányos lépéseket próbál tenni saját védelme érdekében – mondta hétfőn Nasszer Kanaáni, Irán külügyi szóvivője újságírói kérdésekre válaszolva.

Kanaáni szerint Irán Izrael ellen indított hétvégi támadása „legitim” és „felelős” reakció volt. Teherán kommunikációja szerint a hétvégi csapások válaszreakcióként érkeztek egy Damaszkuszban található iráni diplomáciai épület bombatámadására. (CNN)

Az Európai Unió repülésbiztonsági szervezete továbbra is óvatosságra inti az Irán és Izrael légterében, valamint az Izraelt körülvevő mintegy 200 kilométeres körzetben utazókat. Az EASA egy e-mailben küldött ajánlásában azt írja, hogy szorosan figyelemmel kíséri a közel-keleti helyzetet és annak a polgári légi közlekedésre gyakorolt hatását.

Irán hétfőn újra megnyitotta azon repülőtereit, amelyeken az Izrael elleni hétvégi drón- és rakétatámadását követően leállították a forgalmat. A Teherán melletti Mehrabad és a Khomeini Imám repülőtereken helyi idő szerint hétfő hajnalban indult újra a forgalom, az újranyitás az összes, a szombat éjjeli támadás miatt a napokban lezárt légikikötőre vonatkozik.

Közel-keleti légtérforgalom 2024. április 14-én – Fotó: Flightradar24.com / Reuters
Közel-keleti légtérforgalom 2024. április 14-én – Fotó: Flightradar24.com / Reuters

Izraelben az eredetileg tervezett kétnapos helyett egynaposra csökkentették az oktatási intézmények szünetét, vagyis az intézmények ismét megnyithatják kapuikat a polgári védelem utasítása szerint az ország nagy részén, az északi határvidék és a Gázai övezet szomszédságának kivételével.

A bejelentés közeli határideje miatt fokozatos a visszatérés a szokásos napirendhez: néhány intézményben hétfő reggel még nem indult újra a munka, csak később kezdenek a helyi hatóságok és az üzemeltetők döntése alapján. Több önkormányzat tiltakozott a szoros határidő miatt, és bejelentette, hogy mivel az újranyitás szervezést igényel, csak később tudják megkezdeni az oktatást.

A polgári védelem parancsnoksága azt is bejelentette, hogy az ország nagy részén feloldották a gyülekezési korlátozásokat, a Gázai övezet környékének, az északi határ körzetének, Askelón és Netivot városnak a kivételével. (MTI)

„Népirtó Joe” – skandálták Donald Trump támogatói a volt amerikai elnök vasárnapi választási gyűlésén. Ezt a kifejezést főleg Joe Biden szélsőbaloldali bírálói használják, mivel Biden támogatja Izrael Hamász elleni harcát a Gázai övezetben.

Trump hívei valószínűleg azért kezdték használták ezt a kifejezést, mert az Izrael-ellenesség egyre inkább teret nyer a szélsőjobboldali körökben is.

Trump a skandálásokra négyszer is azt mondta, hogy „Nem tévednek”.

Az nem teljesen világos, hogy Trump mit értett ez alatt. A volt elnök ugyan bírálta Izrael egyes lépéseit, de egyben sürgette is Jeruzsálemet, hogy „fejezze be a munkát”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának éjszakai ülésén Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-képviselője azt mondta: „Irán levette az álarcát. Nincs többé rejtőzködés és blöff, már nem lehet kibújni a felelősség alól. Irán saját területéről támadta meg Izraelt, nyilvánosan és még büszke is rá.

Itt az idő, hogy a világ többé ne hagyja figyelmen kívül Irán bűneit, hanem cselekedjen” – mondta, és sürgette a tagállamokat, hogy vezessék be az összes lehetséges szankciót Irán ellen, „mielőtt túl késő lenne”.

Több mint három órán át tanácskozott vasárnap este az izraeli ötfős háborús kabinet, de nem jutottak döntésre arról, hogy Izrael milyen válaszlépéssel reagáljon Irán szombati esti dróntámadására, írja a Times of Israel.

Az Egyesült Államok óvatosságra intette Izraelt, maga Joe Biden amerikai elnök is arra szólította fel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy „óvatos és stratégiai” lépésekben gondolkodjon. A háborús kabinet felfüggesztette ugyan a tanácskozását, de várhatóan hamarosan újra összeül.

Izraeli sajtóértesülések szerint ugyanakkor egy izraeli tisztségviselőre hivatkozva azt írták, hogy „lesz válaszlépés”, az NBC pedig a miniszterelnöki hivatal egyik forrását idézte, aki szerint bár döntés még nem született, „az IDF-nek be kell mutatnia a rendelkezésre álló lehetőségeket”, és „világos, hogy Izrael válaszolni fog”. Egy Reuters által idézett izraeli tisztségviselő szerint a háborús kabinet támogatja az Irán elleni megtorló intézkedéseket, de megosztott a válaszlépés időzítését és mértékét illetően.

Irán szombaton közvetlen tájékoztatást adott a Fehér Háznak az Izrael ellen indult légitámadásról – mondta az iráni külügyminiszter vasárnap, az üzenet tényét az amerikai kormányzat is megerősítette.

Hoszein Amirabdollahián közlése szerint washingtoni idő szerint szombaton este küldtek üzenetet az amerikai elnök hivatalának, amiben arról tájékoztatták az Egyesült Államokat, hogy a támadás korlátozott és csekély mértékű, ami legitim védelmi célokat szolgál, valamint Izrael megbüntetését. Azt állította, hogy Iránnak nem célpontjai az amerikai emberek és katonai bázisok.

Amerikai illetékesek szerint ugyanakkor az iráni támadás tudatosan és célzottan izraeli emberek élete ellen irányult. Az iráni tájékoztatással kapcsolatban az hangzott el, hogy svájci közvetítéssel jutott el az üzenet Washingtonba. (MTI)

Az izraeli légvédelmi rendszer tüzel az iránból kilőtt rakátákra 2024. április 14-én Ashkelonban – Fotó: Amir Cohen / Reuters
Az izraeli légvédelmi rendszer tüzel az iránból kilőtt rakátákra 2024. április 14-én Ashkelonban – Fotó: Amir Cohen / Reuters

Bekérette hivatalába Stéphane Séjourné francia külügyminiszter Irán párizsi nagykövetét, hogy „a határozottság üzenetét adja át” az Izrael ellen vasárnapra virradóra elkövetett iráni rakéta- és dróntámadást követően.

„Nem szabad felcserélni a felelősséget” – hangsúlyozta. „Az irániak támadták meg Izraelt (...) 1979 óta Irán az Izrael elleni gyűlöletét tette a diplomáciája középpontjába” – tette hozzá. Teherán korábban bejelentette, hogy bekérette az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország nagykövetét, hogy tiltakozzon „az ezen országok egyes tisztviselői Iránnak a cionista rezsim országunk állampolgárai és érdekei ellen irányuló sorozatos akcióira adott válaszát illető felelőtlen álláspontja ellen” – idézte az AFP hírügynökség az a IRNA iráni állami hírügynökségben megjelent teheráni közleményt.

„Felelősséget vállaltunk, mert a regionális biztonság szereplői vagyunk” – fogalmazott Stéphane Séjourné. „Az iráni támadás nemcsak Izraelt célozta, hanem aláásta erőink biztonságát és megsértette arab partnereink légterét” – tette hozzá, a katonai feszültség csökkenését szorgalmazva a régióban. (MTI)

A közel-keleti krízishelyzet nyomán újabb két külügyminiszterrel egyeztetett vasárnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta: Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Abdullah bin Zayed Al Nahyannal, az Egyesült Arab Emirátusok külügyminiszterével áttekintették a tegnap éjszaka óta kialakult helyzetet.

„Mindkét kollégának elmondtam, hogy Magyarország reményei szerint továbbra is esély van arra, hogy a helyzet széleskörű eszkalációját el lehet kerülni. Ez azonban csak akkor lesz lehetséges, ha a világpolitika minden jelentős szereplője felelősségteljesen viselkedik a következő időszakban” – írta Szijjártó Péter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!