Magyar nagykövetségi dolgozókat rúgtak ki, miután kiszivárgott Bolsonaro bejutása

2024. április 3. – 17:50

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar nagykövetség legalább két brazil alkalmazottat elbocsátott, miután kiszivárogtak azok a kamerafelvételeket, amin Jair Bolsonaro volt brazil elnök érkezése látható a követségre – írja a CNN Brasil.

Bolsonaro négy nappal azután, hogy a brazil hatóságok elkobozták az útlevelét a magyar nagykövetségre ment, ahol két napot töltött. A CNN szerint a magyar nagykövetség bizonyítékok nélkül döntött annak a két alkalmazottnak a kirúgásáról, akiknek hozzáférése volt a felvételekhez. A CNN az alkalmazottak kirúgása miatt kereste a magyar nagykövetséget, és interjút is kértek Halmai Miklós nagykövettől, azonban megkereséseikre nem érkezett válasz.

2024. február 8-án a brazil hatóságok letartóztatták Bolsonaro pár korábbi segítőjét azzal a váddal, hogy puccsot terveztek, miután a politikus elbukta a 2022-es választásokat. Ezzel egy időben bevonták Bolsonaro útlevelét, nehogy megszökjön az országból, mivel több különböző nyomozás is folyik ellene. A New York Times megszerezte a magyar nagykövetség biztonsági kameráinak felvételeit. Ezek tanúsága szerint négy nappal a letartóztatások után, február 12-én a volt brazil elnök kocsija állt meg a brazíliavárosi magyar nagykövetség kapuja előtt. Bolsonarót Halmai Miklós nagykövet várta az udvaron. Ő nyitotta ki a brazil elnök kocsijának a kaput, azt is megmutatta, hova lehet parkolni.

Az események akkor történtek, mikor követség szinte teljesen üres volt, csak magyarok voltak az épületben, mivel a helyi alkalmazottak szabadságon voltak. A volt elnök azért mehetett a magyar nagykövetségre, mert törvény tiltja a hatóságok számára, hogy egy őt fogadó külföldi nagykövetségen letartóztassák. Az ügy miatt a brazíliai magyar nagykövetet is bekérették.

Bolsonaro és Orbán Viktor miniszterelnök évek óta szoros kapcsolatban áll egymással. A két politikus decemberben találkozott is az argentin elnök, Javier Milei 2023. decemberi beiktatásán, ahol Orbán hősnek nevezte a volt brazil államfőt. Pizzával és ágyneművel fogadták a magyar nagykövetségen Bolsonarót, az ügy sok kérdést vet fel – arról, hogy mi történt pontosan a nagykövetségen ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!