A lengyel elnök megvétózta a törvénymódosítást: Nem lehet 15 éves kortól, vény nélkül hozzájutni az esemény utáni tablettához

2024. március 29. – 16:27

Másolás

Vágólapra másolva

Megvétózta pénteken Andrzej Duda lengyel elnök azt a törvénymódosítást, ami lehetővé teszi, hogy vény nélkül is lehessen esemény utáni tablettákat forgalmazni, írja az MTI az elnöki hivatal közleménye alapján. A törvényjavaslat értelmében 15 éves kortól lehetne vény nélkül hozzájutni a tablettához. A javaslatot még decemberben terjesztették elő, februárban pedig el is fogadták.

Jelenleg Lengyelországban csak receptre kapható az esemény utáni tabletta, amely a petesejt beágyazódását vagy magát az ovulációt akadályozza meg. A közlemény szerint Duda úgy döntött, hogy „felülvizsgálatra visszaküldi a parlamentbe a gyógyszerügyi törvény módosítását.” A lengyel elnök „nem tud elfogadni olyan jogi megoldásokat, amelyek 18 év alatti gyerekek számára lehetővé teszik fogamzásgátló eszközök alkalmazást, ami orvosi ellenőrzés és a szülők felelősségének figyelmen kívül hagyásával történik”. A törvényjavaslat értelmében 15 éves kortól lehetne vény nélkül hozzájutni a tablettához.

„Kár, hogy az elnök ismét a lengyel nők ellen fordul” – kommentálta Duda döntését az X-en Katarzyna Lubnauer oktatási miniszter.

A kormány már az elnöki döntés előtt jelezte, úgy fogja megkerülni a vétót, hogy rendelettel engedélyezi a gyógyszerészeknek, hogy vény nélkül is forgalmazhassanak fogamzásgátlót. Izabela Leszczyna egészségügyi miniszter közölte, hogy az esemény utáni tabletta gyógyszerészeti rendelvényre lesz elérhető, amelyet a gyógyszerészek állíthatnak ki. „Ha nem akarjuk, hogy a nők és a lányok nem kívánt terhességet legyenek kénytelenek vállalni, akkor tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletta minél szélesebb körben elérhető legyen május 1-től” – mondta szerdán a miniszter az RMF FM rádióban.

Az EU-ban utolsóként, a szakmai vélemény ellenére, Magyarországon az esemény utáni tabletta még mindig vényköteles. A gyógyszert csak háziorvos vagy nőgyógyász írhatja fel receptre – erről a teljesen értelmetlen és sokszor megalázó procedúráról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!