Magyarország lehet az utolsó az EU-ban, ahol recept kell az esemény utáni tablettához

2024. január 24. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a lengyel kormány azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a 15 év feletti lányoknak és nőknek az esemény utáni tabletta vény nélküli megvásárlását – írja az MTI. A törvény akkor léphet hatályba, ha azt a lengyel parlament, a szejm megszavazza, 15 év alatti lányoknak az továbbra is vényköteles lesz.

Lengyelországban az ellaone nevű tabletta használatát könnyítenék így meg, amit esemény után legfeljebb 120 óráig, vagyis 5 napig lehet bevenni. Abortuszellenes szervezetek tiltakoztak a döntés ellen, mert szerintük a tabletta okozhat korai vetélést. Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint ez nem igaz.

Az esemény utáni tablettákat az Európai Unió minden tagállamában be lehet szerezni vény nélkül – kivéve Magyarországot és Lengyelországot. Ha a szejm megszavazza a lengyel kormány törvényjavaslatát, akkor Magyarország utolsó marad ebben.

Ma Magyarországon az esemény utáni tablettákat csak háziorvos vagy nőgyógyász írhatja fel receptre – erről a teljesen értelmetlen és sokszor megalázó procedúráról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!