Amszterdam villamosjegyek bevételeiből fedezte 48 ezer zsidó utazási költségét, akiket náci haláltáborokba küldtek

2024. március 29. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

Amszterdam önkormányzata 100 ezer euró (közel 40 millió forint) kártérítést fog fizetni a Centraal Joods Overleg zsidó szervezetnek, miután fény derült arra, hogy a helyi villamosvállalat szorosan együttműködött a nácikkal a második világháború idején. A város a villamosjegyekből származó bevételekből 48 ezer zsidót tudott náci haláltáborokba küldeni, írja a Dutchnews.nl.

Az önkormányzat azután tette ezt a bejelentést, miután bemutatták az Emmy-díjas holland filmrendező, Willy Lindwer Elveszett város c. filmjét. Lindwer alkotásában arra keresi választ, milyen kapcsolat volt a náci és az amszterdami villamosvállalat között. Filmjében a rendező Guus Luijters íróval közösen bejárja a 8-as villamos útvonalát, meginterjúvolnak holokauszttúlélőket, valamint bemutatják, hogy az éjszakai járatoknak milyen szerepük volt a zsidók deportálásában.

Lindwer és Luijters kutatásában kitér arra a járatra is, amivel a Frank család utazott 1944. augusztus 8-án a weteringschansi börtönből a központi pályaudvarra, miután a németek felfedezték titkos rejtekhelyüket. Az amszterdami közlekedési vállalat, a GVB két éven keresztül egy adósságbehajtót alkalmazott a háború után, akinek az volt a feladata, hogy visszakövetelje a németektől a Frank család utaztatási költségeit.

A Dutchnews azt írja, még idén hivatalos tanulmány fog megjelenni arról, hogyan játszott össze Amszterdam a nácikkal. Feltehetően a tanulmány publikálása után fog megtörténni a kártérítés kifizetése.

Az önkormányzat sajtóközleményében úgy fogalmazott, hogy a „GVB őszinte sajnálatát fejezte ki a múltban történtekkel kapcsolatban”, és az önkormányzat szerint „a deportálásokban résztvevőknek el kell számolni a történelmi és erkölcsi felelősséggel.” A kártérítés mellett emléktáblákat fognak kiállítani a Beethovenstraat, a Victoriaplein és a Plantage Middenlaan megállóhelyén. Ez utóbbinál új holokausztmúzeum is nyílt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!