Navalnij halála miatt egyhangúlag szankciókról döntött az EU miniszteri Tanácsa

2024. március 22. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Tanácsa pénteken úgy határozott, hogy korlátozó intézkedéseket vezet be 33 személlyel és 2 szervezettel szemben, mert kapcsolatba hozhatók Alekszej Navalnij hirtelen halálával.

A tagállami miniszterekből álló testület közleménye szerint az orosz ellenzéki aktivistát mindkét börtönben bántalmazták, ahol tavaly június óta a haláláig fogva tartották. Sorozatosan magánelzárást kapott, büntetőcellában ült, kegyetlenül, embertelenül és megalázóan bántak vele. Mindennek hatására súlyosan megromlott az egészségi állapota.

A szankciókról egyhangúlag döntő testület többek között a büntetés-végrehajtási rendszerben és az Igazságügyi Minisztériumban magas rangú tisztviselőket listázott. Ők a Tanács szerint felelősek voltak Navalnij vagy a politikai ellenzék más tagjai elleni börtönbüntetések végrehajtásáért, illetve nem biztosították az emberi és polgári jogok és szabadságok védelmét.

A pénteki határozattal együtt az EU globális emberi jogi szankciórendszere – számos országban – több mint száz természetes és jogi személyre, valamint 23 szervezetre vonatkozik. A listára kerülők uniós vagyonát befagyasztják, nem kaphatnak az EU-ból pénzt vagy gazdasági erőforrásokat, és a személyeket kitiltják az EU-ból.

A közlemény egy korábbi nyilatkozatot idéz arról, hogy az EU minden erejét latba fogja vetni az orosz vezetés és hatóságok felelősségre vonására, valamint további szankciókat fog bevezetni.

„Alekszej Navalnijt a Kreml-rezsim gyilkolta meg” – nyilatkozta Josep Borrell. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint

„a ma kivetett szankciók jelzik: eltökélt szándékunk, hogy felelősségre vonjuk Oroszország politikai vezetését és hatóságait az országban elkövetett folyamatos emberi jogi visszaélésekért.

Ugyanakkor tudjuk, hogy Putyin nem egyenlő Oroszországgal, Oroszország pedig nem egyenlő Putyinnal. Továbbra is támogatni fogjuk Oroszország civil társadalmát és a független orosz hangokat.”

Egy héttel korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már utalt rá, hogy a magyar kormány jóváhagyhatja a lépést. Amikor a Navalnij halála miatt készülő intézkedésekről kérdezték, kifejtette, hogy a szankciók rosszak és ha kell, lehúzatnak a listáról neveket, de ha a döntés nem akadályoz magyar érdeket, „nem bocsátkozunk ilyen típusú vitába”.

Az Európai Tanácsban ülő állam- és kormányfők, köztük Orbán Viktor egyhangúlag üdvözölték a szankciókat, és kimondták, hogy Navalnij haláláért az orosz hatóságok a végső felelősök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!