Oroszország újabb előrenyomulással büszkélkedik, amerikai bázison találkoztak Ukrajna támogatói

2024. március 19. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Vlagyimir Putyin irreális mértékű győzelmével végződött orosz „elnökválasztás” után sem csillapodott az ukrajnai harcok intenzitása; sőt, állandósultak a betörések az orosz határ túloldalán is. Az új hírekkel folyamatosan frissülő összefoglalónk az orosz-ukrán háború 754. napjáról.

  • Kedden több mint 50, Ukrajnát támogató ország képviselője találkozott a németországi Rammstein óriástámaszpontján, hogy az Oroszország elleni önvédelmi háború támogatásáról egyeztessen. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter biztosított arról, hogy „Az Egyesült Államok nem hagyja Ukrajnát elbukni. Ez a koalíció nem hagyja Ukrajnát elbukni. A szabad világ nem hagyja Ukrajnát elbukni”. Az ukrán erőfeszítések eddigi fő támogatójának számító USA jelenleg képtelen betölteni szponzori szerepét, ugyanis az ország katonai költségvetéséhez képet nem túl jelentős összegnek számító 60 milliárd dolláros keretsszeg elakadt a republikánusokon a kongresszus alsóházában. Azonban a tüzérségi lőszerhiánnyal küzdő Ukrajna több felajánlást is kapott. A Pentagon a múlt héten 300 millió dolláros rendkívüli szállítmányt, Németország a keddi találkozón 500 milliós katonai támogatást jelentett be. Több ország jelezte, hogy kész finanszírozni annak a több százezer nehézlőszernek a beszerzését, amit Csehországnak sikerült felhajtania.
  • Alekszandr Moiszejev tengernagyot nevezték ki ügyvezetőként az orosz haditengerészet főparancsnoki posztjára, hivatalos bemutatóját kedden tartották a tengeralattjárók Kronstadtban megrendezett napján. A haditengerészet főparancsnoki posztját korábban Nyikolaj Jevmenov admirális töltötte be, akit valószínűleg – hivatalosan nem indokolták – a Fekete-tengeren elszenvedett érzékeny veszteségek miatt meneszthettek. A 62 éves Moiszejev admirális 2019 óta volt az orosz Északi Flotta parancsnoka, előtte a Fekete-tengeri Flottát vezette, és az orosz vezérkar főnökhelyettesi posztját is betöltötte. A tengernagy pályafutása során kiérdemelte az Oroszország Hőse címet, két ízben megkapta a Bátorságrendet és a Katonai Érdemrendet. (MTI)
  • Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a hadsereg bevette a donyecki régióban lévő Orlivka települést, visszavert nyolc ukrán ellenrohamot – közülük hatot a februárban elfoglalt Avgyijivkánál – , valamint megakadályoztak egy áttörési kísérletet a határon, az oroszországi belgorodi régióban található Kozinka falunál. Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadsereg a fronton az elmúlt nap csaknem hatszáz katonát veszített, és számos korszerű páncélost és löveget sikerült megsemmisíteni. A néhány száz fős Orlivka az Abgyijivkából való visszavonulás után az új ukrán védővonal részét képzi; az orosz bejelentést Kijev egyelőre nem kommentálta. (Moscow Times)
  • Artyom Verkov energiaügyi miniszter egy parlamenti meghallgatáson bejelentette, légelhárító rakétákat telepítenek az orosz olaj- és gázipari létesítmények védelmére, miután az elmúlt három hónapban ukrán dróntámadások miatt a termelésből összesen mintegy 4,6 millió tonna esett ki, ami az össztermelés 7 százalékát teszi ki. (Reuters)
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti összesítése szerint Oroszország márciusban eddig 130 különböző rakétával, 320 Shahed kamikázedrónnal és 900 irányított bombával támadott különböző front mögötti célpontokat. Szerdára virradóra kilenc ukrán régiót ért orosz drón- és rakétatámadás, ezekben összesen négy ember halt meg, hatan pedig megsebesültek.
  • Az Északkelet-Ukrajnával szomszédos oroszországi Belgorod régióból a helyi kormányzó bejelentése alapján 9000 gyereket evakuálnak ukrán tüzérségi támadásokra hivatkozva. Belgorod és Kurszk térségében 2023 folyamán három alkalommal törtek be ukrán támogatást élvező „orosz szabadcsapatok”, azonban március 12-én a korábbiaknál nagyobb szabású behatolás történt orosz területre. Vlagyimir Putyin hétfőn 2500 orosz „áruló”-t említett, akik közül szerinte már 800-zal végeztek az orosz erők. (ISW)
  • Vlagyimir Putyin kedden az orosz titkosszolgálat éves gyűlésén kifejtette, az FSZB új feladata, hogy segítsen az orosz cégeknek a nyugati szankciók kijátszásában, és közreműködjön az orosz bank- és pénzügyi szektor biztonságának garantálásában. Az orosz elnök elismerte, hogy a nyugati szankciók „ideiglenes zavarokat” okoznak, de a célok megvalósításában nem jelenthetnek akadályt. (Reuters)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!