Katonai célpontok elleni támadásokat indítottak az Oroszországba behatoló orosz szabadcsapatok

2024. március 14. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

Belgorodban és Kurszkban található katonai célpontokra tervez tüzet nyitni az a három Putyin-ellenes orosz félkatonai szabadcsapat, amelyek közösen törtek be Oroszországba kedden. Ezt Gyenyisz Nyikityin, az Orosz Önkéntes Hadtest nevű szervezet vezetője jelentette be Telegramon, hozzátéve, hogy arra buzdítják az ott élő civileket, hogy menjenek onnan biztonságos helyre, a régiók kormányzóit pedig evakuálásra szólították fel.

Nyikityin úgy fogalmazott, hogy Putyin gyilkosai az orosz emberek házai, iskolái és kormányépületei takarásából lövik Ukrajnát, ahol minden nap tucatnyi civil, főleg nők és gyerekek halnak meg az ágyúzás miatt. Mint írta, a Belgorodból érkező ágyúzásnak véget kell vetni, ezért kénytelenek tüzet nyitni a Belgorodban és Kurszkban található katonai állásokra.

Azt is hozzátette, hogy a civil áldozatok elkerülése érdekében mindenkit menekülésre szólítanak fel, a helyi hatóságokat pedig evakuálásra kérik. Később ezt megismételték, hozzátéve, hogy a helyi vezetés nem tett semmit azért, hogy megóvja az orosz civileket, majd azt írta, hogy akinek nincs ideje elhagyni az érintett területeket, azok azonnal menjenek a kijelölt óvóhelyekre. Egy későbbi poszt szerint a szabadcsapatok támadásai már meg is kezdődtek Putyin csapatai ellen.

Magukról a csapásokról ezen a csatornán nem osztottak meg felvételeket, csak egy olyan poszt jelent meg, ahol két videó látható egy lángoló autóról. Az alá írt szöveg szerint ezek Belgorodban készültek, az autóban pedig egy orosz katona utazott, aki meghalt a támadásban. A katonát névvel, születési dátummal és az egységének számával is beazonosítják, és újfent arra kérik a civileket, hogy hagyják el a régiót. A Twitteren egyébként több videó is kering arról, hogy a belgorodiak gyalog próbálják elhagyni a várost, és olyan videók is vannak, ahol Belgorod régióban szednek le egy orosz harcjárművet egy drón segítségével.

Ezeknek a hitelességét nehéz megerősíteni, de az biztos, hogy Belgorodban voltak támadások, az ottani kormányzó, Vjacseszlav Gladkov ugyanis Telegramon két halálos áldozatról, és jelentős károkról számolt be, és elrendelte a boltok bezárását, valamint arra kérte a helyieket, hogy halasszák el az utazásaikat, és főleg ne üljenek autóba. Gladkov azt is állította a posztjában, hogy civileket támadnak Belgorodban. A kormányzó ugyanakkor itt valószínűleg nem az orosz szabadcsapatok támadásaira utal, hanem a Belgorodot érő ukrán ágyúzásra.

Az ukrán hadsereg korábban tagadta, hogy bármi köze lenne a szabadcsapatok akcióihoz, az orosz védelmi minisztérium pedig azt állította, hogy megállították a szabadcsapatok támadásait. Ahogy arról korábban írtunk, a három orosz szabadcsapat még kedden hatolt be Oroszországba, és Tetkinó falut állítólag el is foglalták, de az onnan kiadott felvételeket sem lehetett hiteles forrásból megerősíteni. Az orosz szabadcsapatok rendszeresen átcsapnak a határon, legutóbb tavaly májusban volt nagyobb rajtaütésük.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!