Orosz szabadcsapatok hatoltak be Oroszországba, egy falut talán el is foglaltak

2024. március 12. – 08:34

Másolás

Vágólapra másolva

Három Putyin-ellenes orosz félkatonai csoport is betört Ukrajna területéről Oroszországba – írja a BBC News. A Szabadság Oroszországnak Légió és a Szibériai Zászlóalj videókat is közzétett arról, ahogy harcolnak Belgorod és Kurszk régiókban. Több forrás szerint két falut el is foglaltak. Az orosz védelmi minisztérium ezzel szemben állítja, meghiúsították a támadást.

Az ukrán hadsereg tagadta részvételüket az akciókban, szerintük oroszok „független szervezetei” saját hazájukban harcolnak. A Légió egy videót is posztolt állítása szerint orosz területről a következő szöveggel:

„Mint minden polgártársunk, mi is egy olyan Oroszországról álmodunk a Légióban, amely szabad Putyin diktatúrájától. De mi nem csak álmodunk: minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy ezek az álmok valóra váljanak. Elvesszük a földünket a rezsimtől, centiméterről centiméterre.”

A Légió elítélte a március 15-17. között tartandó orosz elnökválasztást is, amiben a sok félreállított ellenfél miatt nem igazán lesz Vlagyimir Putyinnak valós ellenfele. Szerintük az egész szavazás csak fikció, csupán fegyverrel lehet változást elérni. Eközben a BBC szerint egy harmadik csoport, az Orosz Önkéntes Hadtest is videót posztolt arról, hogy orosz területen harcol. Tetkinó falut el is foglalták, de a BBC nem hitelesítette még a felvételeket.

Az orosz szabadcsapatok rendszeresen átcsapnak a határon, legutóbb tavaly májusban volt nagyobb rajtaütésük.

További fontos hírek az orosz-ukrán háború friss eseményeiből:

  • Legalább 25 drónnal és 7 rakétával vették célba keddre virradóra Oroszországot – közölte a Reuters szerint az orosz védelmi minisztérium, ami Ukrajnát tette felelőssé a támadásért. A minisztérium szerint 25 drónt le is lőttek egyebek mellett Moszkva, Leningrád, Belgorod, Kurszk és Orjol régiók felett, de helyi tisztviselők arról is beszámoltak, hogy energialétesítményeket ért támadás, valamint két olajfinomítót is eltaláltak.
  • Az ukrán közszolgálati média, a Suspilny szerint eközben Ukrajnában, a Harkiv megyei Kupjanszkban az oroszok légibombát dobtak le egy többemeletes lakóépületre, de robbanásokat hallottak Hmelnickijben is.
  • Feszültséget keltett Ukrajnában a pápa már felvett, de a svájci RSI csatornán adásba csak jövő héten kerülő interjújának leirata. Ebben a pápa azt mondta, hogy „az a legerősebb, aki a helyzetet nézi, az emberekre gondol, megvan a bátorsága a fehér zászlóhoz, és tárgyal.” A fehér zászlót jellemzően megadásnál szokták belengetni. A vatikáni szóvivő később azt mondta, a pápa a harcok tárgyalásos leállításáról beszélt, nem pedig kapitulációról, írja a BBC. A történtek miatt Ukrajna behívta a vatikáni küldöttét is. Visvaldas Kulbokas nunciusnak azt mondták, Kijev „csalódott” a kijelentések miatt – közölte a külügyminisztérium.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!