Varga Mihály szerint politikai kavarásba kezdett a perrel fenyegető EP

2024. március 12. – 20:53

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált Varga Mihály pénzügyminiszter az Európai Parlament (EP) jogi bizottságának egy nappal korábbi állásfoglalására, amiben perrel fenyegetik az Európai Bizottságot (EB) a Magyarországnak folyósított támogatások miatt.

„Ezt elképesztőnek tartom, hiszen Magyarország minden bizonyítékát beadta annak az Európai Bizottság számára, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége nem sérül, a szükséges mérföldkövek teljesítésre kerültek, ez alapján hozott döntést az Európai Bizottság arról, hogy a támogatásokat december után elindítja Magyarország irányába.”

Varga szerint az EP jogi bizottsága „a jogi valóságtól messze elrugaszkodott, politikai kavarásba kezdett”, ezt máshogy nem tudja minősíteni.

Mint korábban megírtuk, Az EP januárban kért lépéseket a jogi szakbizottságától. Arra utalt, hogy Orbán Viktor Ukrajna támogatásával és a hosszú távú uniós költségvetés emelésével kötötte össze a magyar EU-pénzek ügyét: „az EU stratégiai érdekeinek teljes mértékű figyelmen kívül hagyásával és megsértésével blokkolta a többéves pénzügyi keret alapvető felülvizsgálatáról, többek között az ukrajnai segélycsomagról szóló”, azóta átengedett döntést. A testület szerint „az ilyen fellépések sértik” az EU kvázialkotmányában, az alapszerződésekben rögzített lojális együttműködés elvét. A parlamenti szöveg szerint „az EU semmilyen módon sem engedhet a zsarolásnak, és nem alkudozhat az EU és szövetségesei stratégiai érdekeiről úgy, hogy cserébe feladja értékeit”.

Tavaly nyáron maga Orbán Viktor beszélt arról, hogy a költségvetési emeléshez „egyhangúság kell. És akkor tartani kell a zsákot, és kész. Ez van. Így. Ez a terv.” Később a miniszterelnök is elismerte: a lojális együttműködés elve miatt „a jogszerűség határának is a szélén járna”, ha összekötné az uniós büdzsé emelését a magyar támogatások befagyasztásával.

A per kérdésében a végső döntést Roberta Metsola EP-elnök hozza meg, erre március 25. a határidő. Ha ellenezné a javaslatot, a frakcióvezetők testülete vagy a teljes plenáris elé kellene vinnie az ügyet, de amúgy is dönthet valamelyik lehetőség mellett. A Politico úgy értesült, hogy a frakciók vezetői az áldásukat adhatják a javaslatra a legközelebbi, csütörtöki ülésükön. A lap névtelen forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a szocialisták, a zöldek, a liberálisok és a néppártiak elnökei is támogatnák a perindítást.

Hogy miről szólna az egész per, mi a tét, mi a baja az EP-nek, valamint hogy mit mond a magyar kormány(párt) és a Bizottság, arról bővebben itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!