A lengyel külügyminiszter sem tartja elképzelhetetlennek NATO-erők ukrajnai jelenlétét

2024. március 9. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

„A NATO-csapatok jelenléte Ukrajnában nem elképzelhetetlen. Üdvözlöm Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezését” – írta X-oldalán (Twitter) a lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski.

Sikorski egy NATO-val kapcsolatos konferencián arról beszélt, hogy nagyra értékeli Emmanuel Macron elnök kezdeményezését. Szerinte ez arról szól, hogy „Putyin fél, nem pedig arról, hogy mi félünk Putyintól”. Emmanuel Macron francia elnök múlt héten nyugati katonák potenciális Ukrajnába küldését is kilátásba helyezte. „Nincs konszenzus ezen a ponton arról, hogy hivatalos formában szárazföldi csapatokat küldjünk. (...) Semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, amit meg kell tennünk, hogy Oroszország ne győzzön” – mondta.

Macron kijelentése miatt számos nyugati szövetséges nemtetszését fejezte ki, ennek ellenére a francia elnök prágai látogatásakor megerősítette, hogy kiáll megjegyzései mellett, és amellett is, hogy „stratégiai ugrásra” van szükség. A Kremlnek sem tetszettek Macron mondatai: leszögezték, hogy „közvetlen katonai összecsapáshoz vezet Oroszország és a NATO között, ha nyugati kontingenseket vezényelnek Ukrajnába.”

A francia elnök múlt heti kijelentéseire kedden Szijjártó Péter külügyminiszter is reagált. Azt mondta, Macron állításait nem támasztja alá semmi, a NATO-nál sosem merült fel az elmúlt két évben olyasmi, hogy meg kellene változtatni a korábbi megállapodást, miszerint a szövetség nem avatkozik bele közvetlenül az orosz–ukrán háborúba.

A kijelentést maga a francia elnök is a „stratégiai bizonytalanság” fenntartásaként jellemezte. Arról, hogy Macronnak mi lehetett a célja ezzel, itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!