Macron kitart amellett, hogy nem lehet kizárni a nyugati katonák Ukrajnába küldését

2024. március 5. – 18:55

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia elnök kedden Prágában azt mondta, itt az ideje, hogy Ukrajna szövetségesei határozottan lépjenek fel, és hozzátette, „a mi Európánkban közeledik a pillanat, amikor nem lehetünk gyávák” – írja a Reuters.

Emmanuel Macron francia elnök múlt héten nyugati katonák potenciális Ukrajnába küldését is kilátásba helyezte. „Nincs konszenzus ezen a ponton arról, hogy hivatalos formában szárazföldi csapatokat küldjünk. (...) Semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, amit meg kell tennünk, hogy Oroszország ne győzzön” – mondta. A kijelentést maga a francia elnök is a „stratégiai bizonytalanság” fenntartásaként jellemezte. Arról, hogy Macronnak mi lehetett a célja ezzel, itt írtunk bővebben.

A kijelentéssel Macron számos nyugati szövetséges részéről visszatetszést váltott ki, de keddi prágai látogatása során megerősítette, hogy kiáll megjegyzései mellett, és amellett is, hogy „stratégiai ugrásra” van szükség.

Az ukrajnai orosz invázióra utalva Macron Prágában azt mondta, hogy Franciaország és Csehország „jól tudja, hogy a háború ismét a mi földünkön, Európában van”. „Egyes megállíthatatlanná vált hatalmak napról napra tovább növelik a fenyegetésüket, hogy megtámadnak minket, és hogy nekünk meg kell majd felelnünk a történelemnek és a bátorságnak, amelyet ez megkövetelne” – mondta. Macron kedden azt is hangsúlyozta, hogy támogatja a Cseh Köztársaság által a múlt hónapban bejelentett, Kanada, Dánia és mások által is támogatott terveket, amelyek célja több százezer lőszer gyors beszerzésének finanszírozása harmadik országoktól Ukrajna számára.

A francia elnök múlt heti kijelentéseire kedden Szijjártó Péter külügyminiszter is reagált. Azt mondta, Macron állításait nem támasztja alá semmi, a NATO-nál sosem merült fel az elmúlt két évben olyasmi, hogy meg kellene változtatni a korábbi megállapodást, miszerint a szövetség nem avatkozik bele közvetlenül az orosz–ukrán háborúba.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!