Bűnösnek találták gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában a fegyvermestert, aki valódi tölténnyel töltött fegyvert adott Alec Baldwin kezébe

2024. március 7. – 08:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az új-mexikói ügyészség bűnösnek találta gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában Hannah Gutierrez-Reed filmes fegyvermestert, aki Alec Baldwin kezébe adta a töltött fegyvert, mielőtt az elsült volna 2021 októberében a Rust című film forgatásán, írja a BBC. Az esküdtek három órán át tanácskoztak, mielőtt megszületett volna az ítélet szerdán. Gutierrez-Reed akár 18 hónap börtönbüntetést is kaphat. A nőt bizonyítékokkal való visszaélés miatt is vádolták, abban azonban nem találták bűnösnek.

„Ez az ügy soha véget nem érő biztonsági hibákról szól, amelyek egy ember halálához vezettek” – mondta Kari T. Morrissey új-mexikói ügyész. Szerinte Gutierrez-Reed „hanyag” és „meggondolatlan” volt, amikor nem vette észre, hogy a forgatáson használt töltények közé valódi golyók is kerültek.

Az ügyészek bizonyították, hogy Gutierrez-Reed kaliforniai otthonából került egy doboz valódi lőszer a forgatásra. Bár az ügyész szerint nem szándékosan. Morrissey azt is hozzátette, hogy a szerencsétlenség után Gutierrez-Reed „sokkal inkább aggódott a karrierje miatt”, mintsem az áldozatokért. A fegyvermester ügyvédje szerint ugyanakkor nem csak Gutierrez-Reed felelős a történtekért. A nő ügyvédje fellebbezni fog az ítélet ellen.

A tárgyaláson a tanúk között ott volt a film rendezője, Joel Souza is, akit szintén találat ért, de ő túlélte. Souza azt mondta, emlékszik arra, hogy a lövés után Gutierrez-Reed többször azt kiabálta, hogy „sajnálom Joel.”

Hannah Gutierrez-Reed a kerületi bíróságon az új mexikói Santa Fe-ben 2024. március 6-án – Fotó Getty Images / AFP
Hannah Gutierrez-Reed a kerületi bíróságon az új mexikói Santa Fe-ben 2024. március 6-án – Fotó Getty Images / AFP

Mint írtuk, Baldwin ellen ismét vádat emelt az új-mexikói esküdtszék. Az Emmy-díjas színész ellen a korábbi vádakat 2023 áprilisában, két héttel a büntetőper kezdete előtt ejtették. Akkor az esküdtszék azt közölte, hogy a döntésük nem menti fel az amerikai színészt a bűnösség alól, a vizsgálatot tovább folytatják. Baldwin ügyvédjei most a BBC-nek azt mondták, hogy már alig várják a tárgyalást.

Alec Baldwin kezében 2021. október 21-én az új-mexikói Santa Fében, a Rust című film forgatása közben elsült a kellékként használt fegyver, a lövéstől meghalt a vezető operatőr, a 42 éves Halyna Hutchins. A kellékfegyverben máig tisztázatlan módon éles lőszer volt. A színészt gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták, óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett. Baldwin egyébként ártatlannak vallotta magát, és beleegyezett a bíróság feltételeibe.

Korábban azt is írtuk, hogy ha bűnösnek találják, akár maximum 18 hónap börtönbüntetést és maximum 5000 dolláros pénzbírságot kaphat, de később a Guardian hat hónap próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésről írt. Az ügyről, illetve annak hátteréről annak idején ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!