Alec Baldwin ártatlannak vallotta magát és beleegyezett a bíróság feltételeibe

2023. február 24. – 06:34

Másolás

Vágólapra másolva

Alec Baldwin csütörtökön ártatlannak vallotta magát. Az amerikai színész és Hannah Gutierrez-Reed kelléktáros ellen január végén emeltek vádat, miután a színész a Rust című film forgatásán lelőtte a vezető operatőrt, Halyna Hutchinst. Emellett megsebesítette Joel Souza rendezőt egy olyan kellékfegyverrel, amelyben mindmáig tisztázatlan okból éles lőszer volt. A színész beleegyezett a bíróság feltételeibe, így befejezheti a film forgatását, de fegyvert nem használhat és alkoholt nem fogyaszthat, írja a Guardian.

Az amerikai színésznek pénteken kellett volna először megjelennie a bíróságon, de csütörtökön lemondott a tárgyalás jogáról. A férfit gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

Korábban azt írtuk, hogy ha bűnösnek találják, akár maximum 18 hónap börtönbüntetést és maximum 5000 dolláros pénzbírságot kaphat. Most a Guardian hat hónap próbaidőre felfüggesztettet börtönbüntetésről ír. Azért lesz enyhébb az ítélet, mert Alec Baldwin ügyvédei korábban jogi hibának nevezték, hogy a vádiratba súlyosbító tényezőként bekerült a lőfegyverre való utalás. Azzal érveltek, hogy ez a lehetőség a 2021. októberében még nem szerepelt Új-Mexikó állam törvényében, a jog visszamenőleges alkalmazása pedig alkotmányellenes. Az új-mexikói ügyészség pár nappal a tárgyalás kezdete előtt megváltoztatta álláspontját, és a gondatlanságból elkövetett emberölés vádjából törölték a lőfegyverre utaló, a bűncselekményt és annak lehetséges ítéletét súlyosbító kitételt.

A Santa Fe megyei Seriffhivatal által kiadott, a nyomozati iratok részét képező fotó Alec Baldwin színészről Halyna Hutchins halála után a forgatás helyszínén, Bonanza Creek Ranch-en, az új-mexikói Santa Fe-ben 2022. október 21-én – Fotó: Santa Fe Seriffhivatal / AFP
A Santa Fe megyei Seriffhivatal által kiadott, a nyomozati iratok részét képező fotó Alec Baldwin színészről Halyna Hutchins halála után a forgatás helyszínén, Bonanza Creek Ranch-en, az új-mexikói Santa Fe-ben 2022. október 21-én – Fotó: Santa Fe Seriffhivatal / AFP

Baldwin korábban azt mondta, nem húzta meg a ravaszt, csak hátrahúzta a revolver kakasát, és Gutierrez-Reed feladata volt arról gondoskodni, hogy ne adjanak a kezébe éles lőszerrel töltött fegyvert. Gutierrez-Reed a rendőrség szerint azt állította, hogy vaktölténnyel töltötte meg a revolvert, mielőtt átadta azt David Halls rendezőasszisztensnek, aki azzal adta tovább a színésznek azt, hogy a fegyver „hideg”, ami a filmeseknél azt jelenti, hogy biztonságos a használata. Ezzel szemben Halls a decemberi tanúvallomásában azt mondta: sosem jelentette ki, hogy a fegyver „hideg” lenne.

A Rust forgatását a tragédia után leállították, de a gyártó közlése szerint tavasszal folytatják a forgatást.

A filmforgatások fegyverhasználati szabályairól itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!