Madár? Repülő? Nem, Szuperkedd!

Legfontosabb

2024. március 4. – 23:30

Madár? Repülő? Nem, Szuperkedd!
Nikki Haley republikánus elnökjelölt egyik támogatója a DoubleTree Hotelben tartott kampányrendezvényen, 2024. március 3-án, South Burlingtonban, Vermontban – Fotó: Fotó: John Tully / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Március 5. az idei amerikai előválasztási ciklus legkiemelkedőbb napja, amikor is 15 államban döntenek a pártok szavazói, hogy delegáltjaik kit támogassanak majd a republikánusok és a demokraták nyári jelölőgyűlésein.

Szintén kedden ér véget a demokraták iowai előválasztása is, március 5-én fogadnak utoljára levélszavazatokat. A republikánusoknál Iowában már réges-rég lezárult a választás, a caucus volt az első megméretés, amelyen egyből el is vérzett az a Ron DeSantis, akiről 2023-ban még úgy tartották, esélyes lehet a jelöltség elnyerésére. Azóta persze már kiderült, hogy Donald Trumpnak nincs alternatívája a Republikánus Pártban, amit az elmúlt nyolc évben teljes egészében saját képére formált.

Ez még akkor is igaz, ha március 3-án egyetlen talpon maradt riválisa, Nikki Haley, megszerezte eddigi egyetlen előválasztási győzelmét. A fővárosban, Washington DC-ben sikerült győznie, ám ennek nagy jelentősége nincs. Washingtonban elvétve akadnak csak republikánusok, Haley például összesen 1274 szavazatot szerzett, de azt 2030-ból, vagyis győzelme tulajdonképpen elsöprő volt. Kapott is érte 19 küldöttet.

A jelölőgyűlésen 1215 küldött támogatása kell a győzelemhez, kedden 874 küldöttről döntenek majd 15 államban, köztük a legnépesebb Kaliforniában és Texasban, amelyekben 169, illetve 161 küldöttet lehet szerezni.

A jelen állás szerint Trumpnak már 244, Haley-nek 43, Ron DeSantisnak 9, Vivek Ramaswamynak 3 küldöttje van, vagyis Trump egyelőre még akkor se tudná matematikailag bebiztosítani a jelöltséget, ha kedden minden államban tarolna. Ez utóbbi amúgy még kizárható, a március 5-én szavazó államok közül csak Coloradóban kapja az összes küldöttet a nyertes. Utah-ban, Észak-Karolinában, Virginiában, Massachusettsben és Maine-ben az eredmény arányában osztják majd le a küldötteket, a többi államban pedig a győztesnek kedvező, de valamennyire a szavazás arányait is tükröző metódus szerint.

Trumpnak így a matematikai bizonyosságra még két hetet várnia kell, amikor öt államban, köztük Floridában és Ohióban, két republikánus fellegvárrá vált egykori ingaállamban tartanak előválasztást. Hacsak nem történik valami előrejelezhetetlen csoda, Trumpnak aznap meglesz a jelöltséghez szükséges 1215 küldött.

Joe Bidennek még ennyi izgulnivalója sincs, regnáló elnökként valós kihívója nem is akadt a pártban, az előválasztás puszta formaság.

Na de ha nincs tét, akkor mi a tét? Lényegében mindkét – bár még nem hivatalos, de mondjuk ki – elnökjelölt esetében a borítékolható győzelmeik aránya. A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján úgy tűnik, hogy az előválasztásokból eddig inkább Trump profitált. Hiába volt előre lefutott a demokrata verseny, a michigani demokrata előválasztás inkább a párt megosztottságát hozta a felszínre.

Bár Biden megszerezte a szavazatok 81,1 százalékát, a választók 13,2 százaléka „elkötelezetlen” szavazatot adott le. Michiganben jelentős arab, számottevő részben palesztin közösség él. Ők hagyományosan demokrata szavazók, de nagyban ellenzik Biden Izraelt támogató politikáját, és ennek hangot is adtak. Michiganben 2016-ban 10 704 szavazaton múlt Donald Trump győzelme – és végső soron az elnöksége. Február 27-én 101 436 demokrata szavazó írta be a szavazólapjára, hogy „elkötelezetlen”, vagyis ebből Bidennek még lehetnek gondjai.

Így hát figyelni leginkább arra érdemes, milyen arányban tudja megszerezni Biden a demokraták szavazatait, ahogy republikánus oldalon is az a legfőbb kérdés, hogy Trump mekkora fölényben lesz a kedden szavazó államokban. Ő mindenesetre valamivel nyugodtabb lehet. A New York Times és a Siena Egyetem legfrissebb nagy kutatásában az látszik, hogy bár egy általános választáson Nikki Haley fölényesebben vezet Biden előtt Trumpnál, támogatottsága összességében így is alacsonyabb riválisánál. Mert míg egy hipotetikus Biden–Haley-versenyt az utóbbi a valószínűleg szavazók körében Haley 46:37 arányban, 9 pontos előnnyel nyerne meg, Trump előnye ugyanebben a szegmensben hiába csak 4 pont Biden előtt, de szavazataránya 48 százalékpont lenne. Vagyis mögé inkább felsorakoznak a republikánusok – még ha Trump személye jobban összekovácsolja is a demokratákat.

De nem eléggé. Életkora és Izrael-politikája érezhetően gyengíti Bident, akinek egyelőre még a 2020-as szavazói visszaszerzésén is dolgoznia kell. A Times/Siena felmérése szerint Trump bírja minden 2020-as szavazója bizalmát, Biden szavazóinak viszont a 10 százaléka lemorzsolódott, részben át is állt Trumphoz. Várakozásokat alapozni különösebben nincs mire – verseny hiányában felmérések se készültek –, de az biztos intő jel volna, ha Biden bárhol 80 százalék alatti eredményt érne csak el. Trump esetében hasonló a helyzet, ő az országos mérésekben 55 ponttal vezet Haley előtt. Magyarán akkor kell csak felkapnunk a fejünket, ha valahol 70 százaléknál gyengébb eredményt ér el.

Szerda délelőtt annyiban már okosabbak leszünk, hogy az eddigi legnagyobb minta alapján láthatjuk a verseny aktuális állását. Kedden Alabamában, Alaszkában, Arkansas-ban, Coloradóban, Észak-Karolinában, Kaliforniában, Maine-ben, Massachussettsben, Minnesotában, Oklahomában, Tennesseeben, Texasban, Utah-ban, Vermontban és Virginiában szavaznak, illetve lezárul a demokraták iowai levélszavazása is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!